14:47, sob, 13. Apr

Mariborsko Fontano prevzel Diagnostični center Bled

Diagnostični center Bled je postal lastnik mariborskega medicinsko-termalnega centra Fontana, ki je bil doslej v lasti Term Maribor, je za Večer potrdil direktor blejskega podjetja Zvone Novina. Koliko je mariborska turistična družba v lasti ruskega kapitala za omenjeno premoženje iztržila, bo ostalo skrivnost, dodaja časnik.

Vir: Google maps
Vir: Google maps

Kot je Večeru zagotovil Novina, pri odločitvi za nakup Fontane ne gre za sovražni prevzem, pač pa so v omenjenem mariborskem centru prepoznali pomemben potencial. Želimo jo razvijati naprej, ponudbo pa nameravajo še okrepiti. Večjih sprememb za zaposlene po njegovih besedah ne bo, celo več, morda bodo potrebovali dodatno delovno silo.

S prodajo Fontane se sicer po pisanju časnika nadaljuje razprodaja premoženja nekoč velikega mariborskega turističnega podjetja, hotelirja Terme Maribor, ki je preko podjetij Platanus in finančnega holdinga Factoring Finans v lasti ruskega Gazproma.

Omenjeni medicinsko-termalni center je bil ob Travel Shopih, ki so jih prodali leta 2017, eden od finančno bolj zdravih delov Term Maribor. Po podatkih Večera je Fontana še leta 2017 ustvarila 4,6 milijona evrov prihodkov in slabega pol milijona evrov dobička, z njenim denarnim tokom pa so Rusi v pomembni meri financirali slabše poslovanje hotelov, ki so še ostali v njihovi lasti.

Ruski lastniki, ki so zadnja leta kot po tekočem traku menjevali vodstvo podjetja, Terme Maribor trenutno vodi Tatjana Karpovitš, sicer že nekaj časa iščejo izhod iz te zgodbe, ki jo je namesto visokoletečih obljub o razvojnih vlaganjih, prihodu ruskih turistov in krepitvi skupine v zadnjem obdobju zaznamovalo predvsem izčrpavanje, piše Večer.

V lasti družbe so le še štirje hoteli, Habakuk, Ibis oziroma nekdanji Orel, Mercure oziroma nekdanja Piramida in Bellevue, ter Gostilna pri Treh ribnikih. Medtem je tudi Bellevue že prenesen na drugo podjetje in je naprodaj, enako pa večja za gostilno. Nekaj časa so od DUTB najemali tudi pohorske hotele Arena, Videc in Bolfenk, a so se tudi temu že lani odpovedali.

Medtem ko lanski poslovni rezultati Term Maribor še niso znani, so leta 2017 prvič, odkar je družba pod okriljem ruskih lastnikov, beležila pozitiven poslovni izid. Vendar so skoraj 1,3 milijona evrov čistega dobička ustvarili zgolj po zaslugi prodaje obmejnih Travel Shopov in gostilne Štajerc, ob tem pa so jim skoraj za petino padli prihodki.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.