01:07, sre, 24. Jul

Mariborsko letališče konec poletja s helikopterskimi nujnimi medicinskimi prevozi

Helikopterska nujna medicinska pomoč se bo z mariborskega letališča začela izvajati predvidoma konec letošnjega poletja, so napovedali na ministrstvu za zdravje.

Tako bodo takšni prevozi lažje dostopni za prebivalce vzhodne Slovenije, saj so bili doslej helikopterji nameščeni le na Brniku in tako velikokrat predaleč za učinkovito pomoč.

Uporabljali se bodo helikopterji policije

Za izvajanje helikopterskih prevozov nujne medicinske pomoči in medbolnišnične prevoze se bodo tudi tu uporabljali helikopterji policije. “Policija ima sicer večji del svoje flote na servisu, vendar so nam povedali, da pričakujejo, da bodo do jeseni zrakoplovi vozni,” so za STA povedali na ministrstvu za zdravje.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Tehnični pogoji za izvajanje helikopterske nujne medicinske pomoči z letališča Edvarda Rusjana Maribor so bili z obnovo letališke infrastrukture že nekaj časa zagotovljeni, a je bilo treba urediti še podrobnosti glede financiranja te dejavnosti.

Sredstva za lete bo zagotavljal prevoznik

“Sredstva za helikopterske lete bo zagotavljal prevoznik iz svojih proračunskih sredstev, plačilo ekip helikopterske nujne medicinske pomoči in opravljene zdravstvene storitve pa se bo financiralo iz sredstev Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije,” so pojasnili na ministrstvu.

Brnik za vzhodno Slovenijo predaleč

Trenutno vzletajo helikopterji za nujno medicinsko pomoč le z letališča Brnik, ki pa je za posredovanje v vzhodni Sloveniji večkrat predaleč. Na vzhodu države tako zdaj vse ponesrečence rešujejo z reševalnimi avtomobili, po potrebi pa pokličejo na pomoč tudi gorsko reševalno službo. “Z njihovo pomočjo smo doslej rešili še vse, ki so potrebovali nujno medicinsko pomoč,” je pred časom za STA povedal glavni zdravstvenik v mariborski službi nujne medicinske pomoči Aleksander Jus.

Letališče Edvarda Rusjana Maribor.
Letališče Edvarda Rusjana Maribor.

Helikopterska nujna medicinska pomoč je v Sloveniji pričela z delovanjem julija 2003 v obliki pilotnega projekta, konec leta 2006 pa je ta enota pričela z rednim delom. Glavni namen te službe je oskrba bolnikov in poškodovancev ter njihov prevoz v bolnišnico s pomočjo medicinsko opremljenega helikopterja. Posadko sestavljajo zdravnik, zdravstveni tehnik ali diplomirani zdravstvenik, pilot in letalec reševalec.

 

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.