22:20, pon, 6. Maj

Mariborsko letališče prodano





Delavska hranilnica je danes prejela celotno kupnino za družbo Aerodrom Maribor. Da so investitorji Delavski hranilnici že nakazali kupnino v višini 6 milijonov evrov (pred tem so že nakazali milijon evrov are), je potrdil tudi mariborski župan Andrej Fištravec.
Kot smo že poročali, je kupnina za mariborsko letališče bila plačana. Kot je pojasnil Marko Kovačič, svetovalec župana Fištravca, je formalni lastnik postala nizozemska družba SHS Aviation, ki je v nizozemsko – kanadskem lastništvu. “Veseli me, da je na ta način zaključen vsaj prvi del enega daljšega procesa zadnjih dveh let, kjer smo z ekipo aktivno iskali zainteresirane strateške partnerje, ki bi prišli v regijo,” je dejal mariborski župan.

Z objavo javnega natečaja za oddajo 15 letne koncesije (10+5) za najem mariborskega letališča je po njegovem tudi predsednik vlade izpolnil tretjo obljubo iz niza obljub, ki jih je dal ob svojem obisku Maribora. Fištravec je med drugim razkril, da so apetiti nizozemske družbe veliki. O načrtih v tem trenutku da ne morejo govoriti, niti strateški partner, ker je najprej treba dobiti najem letališča, “boste pa v mesecu ali mesecu in pol obveščeni tudi o vseh poslovnih potezah, ki bodo sledile na mariborskem letališču,” dodaja Fištravec.

Kljub temu, da so tudi v času, ko je Delavska hranilnica kupila Aerodrom Maribor, govorili, da gre za prelomnico po dvajsetih letih, tudi tokrat zagotovil, da bo letališče dejansko zagnano praktično nimajo. “Koliko poznam zadeve in načrte vlagateljev so to zdaj pravi ljudje. Delavska hranilnica je mislila oživiti letališče, ampak so zelo hitro ugotovili, da gre za zelo specialni posel, zato je tudi zelo pomemben postopek novih lastnikov,” tako mariborski župan.

O načrtih novih lastnikov niso govorili. “Mi ne moremo govoriti o njihovih načrtih, stvar je njihova, oni so lastniki. Je pa vse vezano na izvedbo koncesije. Rizik nosijo vlagatelji sami, saj le v primeru ko dobijo koncesijo, lahko naredijo posel,” pa je dodal Marko Kovačič, svetovalec župana.

Delavska hranilnica je za Aerodrom sicer prejela sedem milijonov evrov, azijski investitor pa jih bo Rim Projektu plačal deset. Rim projekt je sicer podjetje, ki je nastalo v letošnjem letu, vodi pa ga nadzornik mariborske občine Boris Bobek in je formalni lastnik Aerodroma Maribor.

Preostali trije milijoni naj bi šli v razvoj regije. Več pa v VIDEO izjavi mariborskega župana Andreja Fištravca in njegovega svetovalca Marka Kovačiča, ki med drugim pojasnjuje, ali gre pri investitorjih, ki naj bi bili Azijci, za enake ljudi, kot je šlo pri investitorjih v tovarno baterij:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.