12:16, sob, 20. Jul

Mariborsko tožilstvo Šiška bremeni še razžalitve uradne osebe

Mariborsko tožilstvo je zoper vodjo Gibanja Zedinjena Slovenija Andreja Šiška, ki se zaradi obtožbe za kaznivo dejanje ščuvanja k nasilni spremembi ustavne ureditve že od lanskega septembra nahaja v priporu, vložilo še eno obtožnico. Kot je pojasnil vodja mariborskega tožilstva Darko Simonič, Šiška bremenijo razžalitve uradne osebe.

 šiško

Razžalitev se načeloma sicer preganja na zasebno tožbo, a v primeru, ko je ta uperjena proti uradni osebi v zvezi z opravljanjem njegove službe, se pregon začne na predlog tožilstva, je še pojasnil Simonič in dodal, da so obtožnico vložili 7. februarja.

Da je bil Šiško obtožen, je danes medijem sporočila sopredsednica gibanja Anica Bidar, ki je na to temo za v torek sklicala novinarsko konferenco pred državnim zborom. O konkretni vsebini očitkov na račun Šiška danes ni želela govoriti, prepričana pa je, da je primer Štajerska varda na trhlih temeljih, česar da se tožilstvo zaveda in je zato oblikovalo še eno obtožnico proti Šišku.

Tokratna obtožnica sicer ni povezana z aktivnostmi Štajerske varde, zaradi katerih je Šiško jeseni pristal v priporu in se pred dvema tednoma na predobravnavnem naroku skupaj z Matejem Lesjakom izrekel za nedolžnega. Po neuradnih informacijah je povezana z dogajanjem marca lani, ko je Šiško izrazil zgroženost nad policijskim ravnanjem, katerega posnetek je takrat zaokrožil po spletu in ki je bilo po njegovi oceni pretirano nasilno.

Mariborski policisti so 26. marca med izvajanjem nadzora cestnega prometa ustavili voznico osebnega avtomobila, ki pri sebi ni imela vozniškega dovoljenja, poleg tega je odklonila alkotest, zato so ji prepovedali nadaljnjo vožnjo. Kljub temu je vožnjo nadaljevala, zato jo je ustavila druga policijska patrulja, ki je prav tako ni upoštevala.

Policisti so se zato odločili, da ji vozilo zasežejo, zato so njej in sopotnicama ukazali, naj izstopijo iz avtomobila. Ker ukazov niso upoštevale, je policist razbil steklo na vratih avtomobila, nato pa so jih odstranili iz vozila. Kot so takrat poudarili na Policijski upravi Maribor, so policisti v tem primeru ravnali strokovno, telesna sila pa da “sodi med najmilejše oblike prisilnih sredstev”.

Zoper voznico so zaradi dogodka podali obdolžilni predlog zaradi storjenih prekrškov. Prav tako pa so ukrepali zoper dve mladoletni potnici, prekrškovni postopek pa so uvedli tudi zoper dve osebi, ki sta bili na kraju dogodkov. Zoper eno med drugim zaradi kršitev javnega reda in miru, zoper drugo pa zaradi kršitev cestnoprometnih predpisov.

Eden od slednjih naj bi bil Šiško, ki je pozneje povedal, da ga je voznica, ki je bila evidentirana kandidatka njegove stranke za državnozborske volitve, med policijskim postopkom poklicala po telefonu in mu dejala, da se z otrokoma počutijo ogrožene. V ravnanju policije je prepoznaval obliko pritiska na njihove kandidate za volitve.

Po klicu se je podal na prizorišče dogajanja in bil priča ravnanju policistov, ki po njegovi oceni “presega vse meje zdravega razuma”.

Kot je Šiško še dejal, policija ni imela nobenega razloga, da bi se na kakršen koli fizičen način lotila obeh mladoletnih hčera. Zaradi tega, kar so naredili s 15-letno hčerko, bi jih bilo treba ne le odpustiti, ampak “poslati v zapor”, je dejal. Dodal je, da je nad ravnanjem policije zgrožen, in napovedal, da bodo zahtevali odgovornost vseh vpletenih.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.