03:24, pet, 26. Apr

Marifarm bodo prestrukturirali





Svet zavoda Mariborskih lekarn je danes kljub nasprotovanju županov okoliških občin sprejel predlog programa prestrukturiranja zadolžene hčerinske družbe Marifarm. Po besedah mariborskega župana Andreja Fištravca se s tem lahko začnejo pogajanja z največjim upnikom NKBM, vsebine samega programa pa ni želel razkriti.

getfoto2 (1)

“To pomeni, da zdaj NKBM dobi program prestrukturiranja in se mora do 15. julija opredeliti do njega. V tem času pa bodo potekala pogajanja o prestrukturiranju,” je v izjavi za medije po večurni skupni seji sveta zavoda in sveta ustanoviteljic v Mariboru povedal Fištravec. “Program prestrukturiranja je dokument, ki še ni javen, ker ga mora sprejeti še banka.”

Župani okoliških občin k programu niso dali soglasja, a se pogajanja z NKBM po besedah direktorja mariborske občinske uprave Marka Žule kljub temu lahko začnejo. “Program prestrukturiranja zajema vrsto ukrepov in le eden izmed njih predvideva soglasje sveta ustanoviteljic,” je pojasnil. Ta del, ki ga okoliški župani niso potrdili, naj bi med pogajanji na novo oblikovali.

Medtem ko po ocenah mariborske občinske uprave obstajajo možnosti za preživetje Marifarma, župan občine Rače-Fram Branko Ledinek meni, da ni več rešitve. “Rešujemo nekoga, ki že vseh pet let ustvarja izgubo. Do sedaj je je podjetje Marifarm ustvarilo že za okoli 17 ali 18 milijonov evrov,” je povedal. “Podpirati nekoga, ki mestu dela veliko izgubo, se mi zdi metanje denarja v brezno in je nekorektno do ostalih, ki nudijo mestu dobre storitve in so za to celo manj plačani.”

Program prestrukturiranja po neuradnih navedbah predvideva novo zadolževanje Marifarma oziroma zastavitev delnic v lasti Mariborskih lekarn za nov kredit, a na mariborski občini o tem ne želijo govoriti. “Svet zavoda danes ni sprejel nikakršne konkretne odločitve, da bi se Mariborske lekarne dodatno zadolževale,” je poudaril Žula, medtem ko so ostali člani sveta zavoda današnji sestanek zapustili brez izjav za medije.

Predlog novega zadolževanja je po besedah župana Občine Duplek Mitje Horvata ravno tista točka, zaradi katere okoliški župani niso podprli programa prestrukturiranja Marifarma, saj pomeni “le podaljševanje agonije in še večjo izgubo v primeru stečaja naslednje leto”. Po njegovih ocenah mora vodstvo Marifarma poskušati z banko najti ugodnejše načine prestrukturiranja. “Upam, da bomo v prihodnje imeli še kak predlog na mizi, ki bo manj izpostavljal Mariborske lekarne in s tem tudi finančna sredstva ustanoviteljic.”

“Naše mnenje oziroma mnenje ustanoviteljev je, da bi banka morala sodelovati bolj aktivno, ne le kot banka, ki daje kredit, ampak kot partner, ki bi lahko 1,3 milijona evrov dokapitaliziral in s tem omogočil likvidnostna sredstva, da se ta poslovni načrt, ki ga je predstavila uprava, izpelje in da v naslednjem letu lahko mogoče najdemo strateškega partnerja, ki bi lahko rešil Marifarm,” je še povedal Horvat, ki prav tako meni, da je bila ustanovitev Marifarma, ki je pri NKBM zadolžen za 28 milijonov evrov, zgrešena investicija.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.