19:10, ned, 28. Apr

Marifarm in Labiofam dokončno prekinila prodajni postopek





Prodajni postopek Marifarma z Labiofamom je dokončno prekinjen.

Potem ko je komisija za izvedbo prodajnega postopka trenutno insolventnega farmacevtskega podjetja Marifarm, ki je preko Lekarn Maribor v lasti mariborske in nekaterih drugih sosednjih občin, zaradi neizpolnitve obveznosti ustavila prodajni postopek z italijansko-slovenskim podjetjem Labiofam Europe, je danes to potrdil še svet ustanoviteljev.

Postopek ustavljen zaradi “neresnosti investitorja”

Kot je po več kot dve uri dolgem sestanku sveta ustanoviteljev in drugih deležnikov v postopku reševanja zadolženega farmacevtskega podjetja povedal mariborski župan Andrej Fištravec, so na predlog komisije za izvedbo postopka sprejeli sklep, da tega zaradi neresnosti investitorja, ki je sicer oddal zavezujočo ponudbo, ni pa izkazal zmožnosti plačila obveznosti, dokončno ustavijo.

Marifarm

Ker je direktorica Marifarma Romana Fišer že 25. aprila razglasila insolventnost podjetja, nadaljnja prodaja v sedanji obliki po besedah župana ni več mogoča, lahko pa izvedejo postopek v skladu z zakonom o finančnem prestrukturiranju.

“To pomeni, da se moramo z banko dogovoriti, kaj bi bil najustreznejši postopek in potem to zaključiti s sklepi sveta zavoda in sveta ustanoviteljev. Še vedno se torej išče nov lastnik,” je še dodal Fištravec.

V kapital družbe zdaj lagko vstopi banka upnica

Prvi mož komisije za prodajo Borut Bratina je pojasnil, da zaradi prezadolženosti družbe zdaj lahko v kapital družbe s konverzijo terjatev vstopi banka upnica, torej NKBM, in tako razbremeni podjetje ter ga reši insolventnosti, lahko pa banka v dogovoru z lastniki terjatve proda strateškemu kupcu, ki bi bil pripravljen terjatve vložiti v Marifarm v okviru postopka prestrukturiranja.

“Roki za kaj takega so lahko relativno kratki, vse skupaj se lahko zgodi v mesecu ali dveh, če bodo banka oziroma investitorji pokazali pripravljenost za kaj takega. Žal so se ti vključili šele v zadnjem času, čeprav bi bilo veliko boljše, če bi se v prodajni postopek že lani,” je dejal Bratina, ki tega, kdo so potencialni novi investitorji ni želel povedati.

Je črto čez Labiofam potegnila banka sama?

Po pisanju Večera pa črte čez neresne italijanske interesente niso potegnili lastniki občinskega farmacevta, torej mariborska in pet okoliških občin, pač pa NKBM, ki je zavrnila njihovo ponudbo za odkup terjatev. Kot je znano, je Labiofam banki za 19,5 milijona evrov terjatev ponudil osem milijonov evrov.

Marifarm 3

Sicer pa naj bi se zdaj, kot še piše Večer, za nakup Marifarma zanimali kar štirje interesenti, banka pa naj bi vsaj enega od njih ocenila kot izjemno kredibilnega. Med njimi naj bi bila tudi londonska družba Advinia Healt Care.

Prodaja Marifarma ali njegov stečaj se morata po razglasitvi insolventnosti izpeljati hitro, saj so roki v postopkih po zakonu o finančnem poslovanju precej tesnejši. Kot dodaja časnik, imajo banka in lastniki čas do 25. maja, da se opredelijo do tega, ali dejansko sploh še obstaja možnost za Marifarm najti kupca.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.