03:24, pon, 24. Jun

Marprom leto 2016 zaključil z minimalnim dobičkom

Mariborsko javno podjetje Marprom, ki poleg javnega mestnega prevoza zadnja leta upravlja tudi z žičniškimi napravami na Mariborskem Pohorju, je leto 2016 sklenil z minimalnim dobičkom v višini 10.000 evrov. Podjetje je lani ustvarilo 5,2 milijona evrov prihodkov od prodaje, kar je za dobrega pol milijona evrov več kot leto prej.

Kot je razvidno iz letnega poročila družbe v lasti mariborske občine, so lani na rednih linijskih avtobusnih prevozih zabeležili 3,93 milijona potovanj, kar je 0,85 odstotka manj kot leto prej.

“Vendar nam manjkajo realni podatki za september, saj ob začetku lanske uvedbe integriranih vozovnic sistem beleženja potnikov še ni deloval v celoti, zato lahko z gotovostjo trdimo, da je število potnikov ostalo vsaj na enaki ravni kot leto prej,” pojasnjujejo v podjetju, ki ga vodi Bernard Majhenič.

Ob tem v Marpromu ugotavljajo, da se razmerje nakupa posameznih vrst vozovnic skozi leta bistveno ne spreminja, tako da se približno polovica njihovih uporabnikov odloča za nakup mesečnih vozovnic, ostali pa raje kupujejo dnevne vozovnice na prodajnih mestih ali pri voznikih.

Družba je lani 2,5 milijona evrov prihodkov ustvarila na račun prodanih vozovnic v mestnem prometu, skoraj 120.000 evrih prihodkov na račun šolskih prevozov, ob tem pa so beležili še nekaj drugih tržnih prihodkov. Pomemben del skoraj štirih milijonov evrov predstavljajo tudi subvencije lokalne skupnosti.

Z upravljanjem krožno-kabinske žičnice na Pohorju so lani ustvarili za skoraj 1,1 milijona evrov prihodkov, z upravljanjem ostalih žičnic in smučišč za slabega 1,5 milijona evrov, kar je pol milijona več kot v letu 2015. Kljub temu so lani na tem delu svojega poslovanja ustvarili skoraj 60.000 evrov izgube, ki pa jih pripisujejo slabši smučarski sezoni 2015/2016, in jih bodo pokrili že s precej boljšo zadnjo sezono.

“V letu 2016 smo na žičniških napravah, ki so obratovale, prepeljali skupaj 1.287.840 smučarjev, a je pri tem treba poudariti, da gre za skupek dveh smučarskih sezon,” so dodali v Marpromu, ki je lani zaposloval 244 ljudi, od tega 144 na avtobusnem delu.

Njihovi vozniki so lani na 21. rednih mestnih in primestnih linijah, nekaterih posebnih linijskih in nelinijskih prevozih skupaj opravili 3,34 milijona kilometrov. Krožno-kabinska žičnica je lani prepeljala 293.876 potnikov, okoli 50.000 več kot leto pred tem.

Marprom je tudi lani posodabljal vozni park, saj so med drugim nabavili pet avtobusov, s katerimi so povprečno starost znižali na sedem let, kar jih uvršča med najmlajše in najsodobnejše v Sloveniji. Ob tem so se selili na območje kompleksa nekdanjega Cestnega podjetja Maribor na Pobrežju, kjer so kupili servisne delavnice s približno 2000 kvadratnimi metri površin in okoli 6000 kvadratnih metrov parkirišč.

Na Mariborskem Pohorju po pridobitvi 15-letne dolgoročne koncesije za upravljanje v naslednjih letih načrtujejo razvoj poletnega turizma in avtomatizacijo zasneževalnega sistema. Na področju mestnega potniškega prometa pa delajo na vpeljavi novih linij in kontinuirano posodabljanje voznega parka. Že letos pričakujejo nova vozila na električni ali vsaj hibridni pogon.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.