21:01, sob, 11. Maj

Matej Špehar o včerajšnjem protestu: “Iz mirnih protestov je v nekaj minutah nastalo fakin’ vojno stanje.”





Eden od opazovalcev včerajšnjih protestov je bil tudi Matej Špehar, svetovalec za komunikacijo blagovnih znamk, podjetij in javnih osebnosti na Facebooku, je objavil na Facebooku zapis, v katerem izpostavlja, da naj bi policija metala solzivce v hrbte, odrivalo naj bi se vse po vrsti, ne glede na to, ali so protestniki ali ne. Tudi vodni top naj bi usmerili v ljudi, ki niso protestirali.

“Nisem organizator, nikoli bil, kljub temu, da sem večkrat dobil to oznako. Bil sem na večini protestov v zadnjem desetletju, od prvih v Mariboru, ki so odnesli Kanglerja in njegove radarje, pa na protestih v parku Zvezda pred leti, ko je policija prvič uporabila top, takrat še starega, tudi na shodu desnice sem bil, kar nekajkrat na Prešercu ob petkih, pa na Trgu Republike. Kot opazovalec, fotograf, video snemalec, poročevalec sva s solzilcem že kar na ti,” je Špehar začel svoj zapis. In napisal, da se vedno drži ob strani in da se ne vmešava. In nato poudaril: “Protesti so osnova. Bistvo demokracije. Podpiram vsakega človeka, ki gre na ulico. Tudi, če se z njim ne strinjam. Ker je zapustil varno zavetje kavča in zaslonov. Vstal je in šel. Se javno izpostavil. Na glas povedal svoje mnenje. Za razliko od mnogih, ki so glasni samo za tipkovnico. Ker hoče, da se nekaj spremeni. Ker ni zadovoljen. Ker ima dovolj.”

Nato je opisal, da je včeraj šel s kolesom iz centra in se peljal mimo protestnikov, nato pa ostal “zagozden med ljudmi na eni strani in oklepnimi enotami policije na drugi. Umaknem se ob rob ceste in spremljam dogajanje. Tako kot mnogi ostali, ki so šibali iz nakupov, pili kavo v bližnjih lokalih, odhajali iz služb. Pisana druščina, od starejših gospa, videl sem tudi mamico z vozičkom, pa do šolarjev, ki so zmedeno opazovali dogajanje. Običajni mestni popoldanski vrvež je dobil novo dimenzijo. Neobičajno policijsko konjenico, renčeče policijske pse, glasen policijski helikopter nizko nad mestom, do zob zaščitene in oborožene policijske želvake. Med ograjami in policijskimi kiblami, ki nažigajo svoje sirene. V daljavi vidim, da se približuje še vodni top.”

Nato pa naj bi iz mirnih protestov “nastalo  fakin’ vojno stanje. Metanje solzivca v hrbte, v mimoidoče, odrivanje vseh po spisku, močan curek vode usmerjen v vsakega, ki je bil tam. Vseeno, ali je protestnik, ali je ata z vrečko iz Hoferja, dijak ki čaka na bus, ki je obstal v zastoju bog ve kje. V centru mesta totalen kaos. Povsem nepomebno v tem trenutku je kdo je za PCT in kdo ne, kdo je cepljen in kdo ne, kdo podpira katero stranko, ali protestira ali se le ni pravočasno skril.”

Poudaril je še, da “Slovenec dolgo upogiba svoj hrbet. A tudi hrbet enkrat poči. In takrat Slovenec udari. In kogar zadane, tisti se več ne pobere. Kot je dejal Matija Gubec, vodja kmečkih uporov v srednjem veku – gospoda izgleda velika samo dokler narod kleči.”

Fotografija je iz Facebooka, objavljena na profilu Mateja Špeharja.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.