02:26, pon, 13. Maj

Med okuženimi največ okuženih starih do 34 let





Med 42 primeri okužb z novim koronavirusom, ki so jih v četrtek potrdili v Sloveniji, je po besedah epidemiologinje Marte Grgič Vitek z NIJZ šest vnesenih iz tujine, 22 pa je bilo prenesenih v državi. Med okuženimi jih je še vedno največ v starostni skupini od 25 do 34 let. Dejala je, da zdaj ni videti, da bi se epidemiološka situacija umirjala.

Vir: Pixabay.com

Pred tedni je bilo največ okužb na račun vnosov iz tujine, zlasti Hrvaške, zdaj pa je obrnjena situacija in je štirikrat več lokalnih prenosov od vnesenih, je v izjavi za medije povedala Grgič Vitkova. V četrtek sta bili med šestimi vnesenimi okužbami po dve s Hrvaške in Kosova, po ena pa iz Bosne in Hercegovine ter Avstrije.

Med 22 primeri okužbe, ki so bili v zadnjem tednu v državo vneseni iz tujine, pa so prevladovali vnosi iz Hrvaške. Teh je bilo 14.

Največ okužb je bilo tudi v četrtek v starostni skupini od 25 in 34 let, pa tudi v starostni skupini od 35 in 54 let. Po njenih besedah epidemiološka služba še lahko spremlja kontakte, čeprav “poka po šivih”.

Grgič Vitkova težko napoveduje, kako bo epidemija potekala v prihodnje, a “zaenkrat ni videti, da bi se situacija umirjala”. Epidemiologe nekoliko skrbi, kako se bo epidemija razvijala po začetku šole, a “če bo situacija šla tako kot zdaj, upam, da bo obvladljivo”, je dejala.

V zadnjih dneh se je sicer nekoliko povečalo število ljudi, ki zaradi covida-19 potrebujejo bolnišnično zdravljenje, a do četrtka ni bilo nobenega na oddelku za intenzivno terapijo. Med okuženo populacijo gre večinoma za lažje poteke covida-19, ker okužba še vedno prevladuje med mlajšimi, je dejala.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.