12:35, pon, 29. Apr

Med prejemniki pristopnega certifikata Družbeno odgovoren delodajalec tudi družba Javne službe Ptuj





Znanih je prvih 14 prejemnikov pristopnega certifikata Družbeno odgovoren delodajalec, med njimi je tudi družba Javne službe Ptuj, kjer so se odločili za certificiranje področja izvajanje aktivnosti za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj.

Kolektiv podjetja Javne službe Ptuj. FOTO: arhiv JS Ptuj 2018

Alen Hodnik, direktor družbe Javne službe Ptuj, pravi, da jim certifikat pomeni potrditev, da so njihove smernice delovanja, zastavljeni cilji in vizija usklajeni s pričakovanji družbe in lokalnega okolja: »Že ves čas delovanja družbe se trudimo partnerjem olajšati izvedbo projektov, ki so v javnem interesu. Zagotovo bo pridobljen certifikat utrdil položaj družbe v okolju, vsem tistim, ki bi naše sodelovanje potrebovali, pa dal signal, da smo tukaj.« Hodnik še dodaja, da tudi drugim podjetjem priporočajo certificiranje: »Certifikat je izjemno dobrodošel za vsa podjetja, ki želijo dvigniti zavedanje o pomenu družbene odgovornosti, izboljšati delovne pogoje za svoje zaposlene ter povečati pozitivne vplive na gospodarstvo, družbo in okolje. Na izjemno enostaven, pregleden in učinkovit način da informacijo okolju, kakšne so vrednote in poslanstvo podjetja, slednjemu pa obvezo, da te neguje in od njih nikoli ne odstopa.«

Podjetja implementirala 12 temeljnih ukrepov

Certifikat, ki se osredotoča na izboljšanje delovnih pogojev zaposlenih na štirih področjih, je večina prvih prejemnikov, 6, prejela kot krovnega. Ta pokriva vsa področja. 4 podjetja so izbrala področje usklajevanje poklicnega in zasebnega življenja, 3 izvajanje aktivnosti za družbeno odgovornost in trajnostni razvoj ter 1 medgeneracijsko sodelovanje. Četrto področje certificiranja je varnost in zdravje pri delu. Po analizi stanja so v podjetjih pripravili načrte implementacije, v katerih so opredelili kar 349 ukrepov, ki jih bodo v prihodnje uvajali v svoje delovanje. Prav vseh 14 pa je že implementiralo 12 temeljnih ukrepov, ki so pogoj za prejem pristopnega certifikata.

Postavljajo trajnostne in družbeno odgovorne temelje, da bodo po krizi lahko še bolj uspešna

V podjetjih, ki so prejela pristopni certifikat, je skupaj zaposlenih več kot 2400 oseb. Delujejo v različnih panogah, od gostinstva, trgovine, finančne in zavarovalniške dejavnosti do ravnanja z odpadki, informacijske dejavnosti, izobraževanja, poslovanja z nepremičninami in na področju javne uprave. »Veseli smo, da smo v tem prvem letu izvajanja certificiranja za prejem certifikata Družbeno odgovoren delodajalec, ki je bilo posebej težko in polno izzivov tako za gospodarstvo kot družbo nasploh, uspeli pridobiti prijave prvih podjetij, ki so že prejela pristopni certifikat. V sam postopek certificiranja je doslej skupaj vključenih že več kot 60 podjetij. To nam daje vedeti, da je podjetjem pomembno, da navkljub krizi postavljajo trajnostne in družbeno odgovorne temelje, da bodo po krizi lahko še bolj uspešna. Hkrati pa nas pozitivno preseneča angažma certificiranih podjetij in odločitev večine za krovni certifikat. To pomeni, da bodo implementirala vsaj 55 ukrepov in podpornih aktivnosti, ki bodo imeli dolgoročno pomemben vpliv na njihovo organizacijsko kulturo in trajnostno poslovanje,« je izpostavila Petra Hartman, strokovna sodelavka Ekvilib Inštituta, ki je ob partnerjih GZS, ZDS in ZSSS nosilec certificiranja.

Po prejemu pristopnih certifikatov se bodo morali prejemniki potruditi, da ukrepi zaživijo oziroma, da jih implementirajo v praksi. Če bodo pri tem dovolj uspešni, lahko že prihodnje leto napredujejo in prejmejo napredni certifikat Družbeno odgovoren delodajalec. V postopek certificiranja pa na Ekvilib Inštitutu sprejemajo tudi nova podjetja in organizacije, tako gospodarske kot negospodarske, ki imajo vsaj pet zaposlenih. Do konca septembra 2022 bodo prvim 200 prijaviteljem omogočili brezplačen prejem certifikata.

Prejemniki certifikata Družbeno odgovoren delodajalec

Pristopni certifikat Družbeno odgovoren delodajalec so doslej, poleg družbe Javne službe Ptuj d.o.o., prejela podjetja: Sovita Prehrana in storitve d.o.o., EES sistemi d.o.o., Javni stanovanjski sklad Mestne občine Ljubljana, INR d.o.o., Makom trgovina, d.o.o., Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, NIL Podatkovne komunikacije, d.o.o., E3PLUS računovodske storitve, davčno svetovanje in izobraževanje Erika Kostanjšek s.p., Saubermacher-komunala Murska Sobota d.o.o., ETA d.o.o. Cerkno, STO Javna agencija Republike Slovenije za trženje in promocijo turizma, GateHub, razvoj in storitve, d.o.o. in Agencija za zavarovalni nadzor.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.