08:30, ned, 5. Maj

Menjava zimskih gum ni edino, kar mora narediti voznik pred zimo. Poglejte, kaj vse je še treba narediti …





15. november je zagotovo dan, ko morajo biti po zakonodaji na vozilu zimske pnevmatike z ustreznim profilom. A pred zimo je treba na vozilu za varno vožnjo opraviti še marsikaj. Zbrali smo nekaj nasvetov.

Vozniki morajo tako poskrbeti, da bo vožnja v zimskih razmerah, ne samo zaradi snega in leda, ampak tudi zaradi slabše vidljivosti, mraza in drugih okoliščin, res varna za vse udeležence v prometu. Tukaj je nekaj korakov, ki jih vozniki lahko upoštevajo.

Zimske pnevmatike
Zamenjajte poletne pnevmatike z zimskimi, saj imajo boljši oprijem na mokrih in zasneženih cestah. Preverite, ali imajo zimske pnevmatike dovolj globok profil, priporočljivo je vsaj 4 mm globine profila. Pravilno napolnite zrak v zimskih pnevmatikah in preverite njihov tlak vsaj enkrat mesečno. Če uporabljate verige za sneg, se prepričajte, da so v dobrem stanju.

Pregled motorja
Preverite nivo olja in ga po potrebi zamenjajte. Preverite tudi hladilno tekočino. Poskrbite, da je hladilna tekočina primerna za zimske temperature. Poleg nivoja olja preverite tudi delovanje akumulatorja. Nizke temperature lahko vplivajo na zagon vozila. Poskrbite za sveče in svečke ter preverite, ali je sistem vžiga v optimalnem stanju.

Očiščen avto
Avto operite in ga dobro osušite. Uporabite vosek ali premaz na osnovi voska, da zaščitite barvo pred soljo in umazanijo. Uporabite sredstvo za pranje avtomobila, ki preprečuje zmrzovanje. To bo olajšalo čiščenje v primeru poledice. Očistite tudi notranjost vozila, vključno z okni in ogledali.

Podvozje
Pogosto spirajte podvozje vozila, da odstranite sol in pesek. Uporabite zaščitne premaze na podvozju, da preprečite korozijo. Po vožnji po cestišču, kjer je posipana sol ali nešanica s soljo,  poiščite specializirane avtopralnice, ki imajo funkcijo odstranjevanja soli izpod vozila. Preverite tesnost izpušnega sistema, saj so hladnejše temperature lahko bolj obremenjujoče.

Luči
Preverite delovanje vseh luči, vključno s smerniki, zavorami in žarometi, po potrebi jih zamenjajte. Očistite svetlobna stekla, da izboljšate vidljivost. Lahko jih tudi spolirate in premažete, tako da se umazanija ne bo zadrževala na njih. Če vozite v oblačnem vremenu ali ponoči, uporabite primerne luči, da boste bolje vidljivi drugim voznikom.

Dodatna oprema v avtu
V prtljažniku hranite lopato za sneg, strgalo za led, vrečo peska (za povečanje oprijema na spolzkih površinah) in seveda verige za sneg. Imejte rezervno pnevmatiko, ključ za menjavo pnevmatik, svetilko in pripomočke za popravilo pnevmatik. Poskrbite za ustrezno opremo za prvo pomoč in tople odeje v primeru daljšega zastoja ali okvare.
V prtljažniku hranite tudi odstranjevalec ledu za ključavnice in vrata vozila.

Dokumentacija
Preverite, ali so dokumenti, kot so vozniško dovoljenje, prometno dovoljenje in zavarovanje, veljavni. Imejte pri sebi kontaktne informacije za vleko vozil in nujne storitve.
Preverite pogoje zavarovanja v primeru nesreče.

Nasveti za vožnjo
Prilagodite hitrost razmeram na cesti. Ohranjajte varnostno razdaljo. Sledite napovedim vremena in se izogibajte potovanjem v slabem vremenu, če ni nujno. Pred vožnjo odstranite ves sneg in led s strehe, oken in luči vozila. Izogibajte se zaviranju med vožnjo po poledici in povečajte razdaljo do drugih vozil.

Z doslednim vzdrževanjem in pripravo vozila na zimske razmere lahko vozniki zmanjšajo tveganje za nesreče in izboljšajo splošno varnost na cestah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.