16:30, pon, 29. Apr

Meritve na Koroški cesti





V okviru Evropskega tedna mobilnosti v Mariboru nadaljujejo s spremembami prometne ureditve na Koroški cesti, med Glavnim trgom in Strossmayerjevo ulico, kjer so cesto odprli le za pešce, kolesarje, javni prevoz, stanovalce in dostavo.

koroška1

Z ukrepom Mestna občina Maribor cilja na spreminjanje navad voznikov in na spodbudo meščanom in obiskovalcem mesta, da se v mestno jedro namesto z osebnim avtomobilom namenijo peš, s kolesom ali javnim prevozom.

Za potrebe beleženja sprememb v prometu in odločanja o nadaljnjih trajnih posegih že od junija poteka merjenje števila vozil na 13 mariborskih ulicah. Meritve v prvih dneh kažejo na precejšnje preusmeritve voznikov na alternativne poti, ki še nihajo glede na čas.

pred Lentom.Still005

Na Lentu je bilo 9. septembra zaznanih 8.881 vozil, kar je 3.500 vozil več kot na primerljiv junijski delovni dan, v konični uri je bil prirast 160 vozil na uro. Na Maistrovi ulici so v 24 urah zabeležili 10.765 vozil, kar je 2.300 ali približno 20 odstotkov vozil več kot na primerljiv junijski delovni dan, v konici pa so zabeležili 115 vozil več na uro. Sedaj Maistrovo ulico prevozi največ 812 vozil na uro. Hkrati je na Starem mostu zabeležen precejšen upad vozil iz 16.342 na 11.220 vozil.

Na Titovem mostu je v četrtek zastoj v jutranji konici popolnoma upadel, v mesto je po tej poti pripeljalo 1244 vozil.

koroška2

Spreminjanje navad voznikov in spodbujanje zdravega in kakovostnega načina bivanja v mestih je tudi eden ključnih ciljev Evropskega tedna mobilnosti, ki teče pod sloganom Izbiraj, spreminjaj, združuj. S tem se Maribor tradicionalno pridružuje evropskim mestom, ki vsako leto sprejmejo zavezo, da bodo izvedla vsaj en ukrep za trajno realokacijo cestnega prostora za pešče, kolesarje in javni potniški promet, kot so zaprtje ceste, umirjanje prometa, znižanje hitrosti, ipd. Poleg uvajanja trajnostnih ukrepov v tednu mobilnosti meščane in obiskovalce mesta Mestna občina Maribor in Marprom spodbujata tudi k preizkusu drugačnega načina prevoza, zato se bo tudi letos projekt zaključil 22. septembra z Dnevom brez avtomobila, ko bo Mestna občina Maribor na vseh progah omogočil brezplačne vožnje.

Dogodki v sklopu Evropskega tedna Mobilnosti se bodo dogajali od 16. do 18. septembra na Trgu Leona Štuklja, kjer bosta sreda, 16. in četrtek, 17. september, namenjena mobilnosti invalidov in kolesarjev, v petek, 18. septembra pa bo potekal Bralni maraton, ki ga organizira Zveza prijateljev mladine Maribor.

Dogajanje se v soboto, 19. septembra, prestavi na Glavni trg in Koroško cesto, kjer bo potekalo druženje ob glasbi, v nedeljo, 20. septembra, pa se bo »odrolala« že tradicionalna prireditev 12. ZZrolano mesto. Ponedeljek, 21. in torek, 22. septembra, bodo Glavni trg in dele Koroške ceste zapolnili otroci, ki se bodo udeležili kreativnih delavnic, zainteresirani pa bodo lahko preizkusili vožnjo s prevoznimi sredstvi na alternativna pogonska sredstva. Ob vseh naštetih dogodkih bodo na prizoriščih potekale številne spremljevalne dejavnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.