08:17, sob, 4. Maj

Mestni svetniki MO Maribor izglasovali, da mestni svet postane skupščina Javnega holdinga Maribor





Na današnji seji Mestnega sveta Mestne občine Maribor so mestni svetniki potrdili predlog Igorja Jurišiča, da Mestni svet MO Maribor postane skupščina Javnega holdinga Maribor.

To pomeni, da je mestni svet s tem izglasoval, da župan Saša Arsenovič nima več ustanoviteljske pravice v JHMB, ampak so to prevzeli mestni svetniki.

Že na začetku seje Mestnega sveta Mestne občine Maribor je mestni svetnik Igor Jurišič, Stranka mladih – Zeleni Evrope,  predlagal, da se 18. točko o poslovanju Javnega holdinga Maribor (JHMB) prestavi med prve točke obravnave zaradi same pomembnosti, prav tako pa tudi da takoj za to točko mestni svet odloča o spremembi odloka o ustanovitvi JHMB, kar se je sicer obravnavalo že na dveh sejah. Mestni svetniki so kljub prepričevanju mariborskega župana Saša Arsenoviča, da bi dnevni red ostal nespremenjen, sklenili, da poslovanje JHMB in spremembo odloka o ustanovitvi JHMB, kar pomeni, da bi mestni svet postal skupščina JHMB in imel več besed, obravnavajo prej.

Mirnik Divjakova: Koga se je na JHMB šolalo, komu so bile namenjena sponzorska in donatorska sredstva

Poslovanje JHMB je predstavil Andrej Rihter, direktor JHMB,  temu pa so mestni svetniki nato postavili več vprašanj. Lidijo Divjak Mirnik, Lista za pravičen razvoj mestnih četrti in krajevnih skupnosti, je zanimalo, komu se je s sponzorstvi in donacijami razdelilo nekaj več kot 330 tisoč evrov. Prav tako tudi, kaj pomeni prihranek holdinga milijon in pol.  “Moram priznati, da tega prihranka na svoji položnici nisem občutila, pa nič za to, mogoče se motim, a zanima me, kdaj bomo dobili enotno položnico vseh javnih podjetij, ker to je bil ne nazadnje ves smisel,” je pripomnila Divjak Mirnikova.  Ni bilo tudi jasno, kaj je v analitiki stroškov postavka Izobraževanje, seminarji in šolnine, za kar je namenjenih nekaj manj kot 16 tisoč evrov. Zanima jo, koga se je šolalo in zakaj. Sploh zaradi tega, ker se v mestu nekaj časa ni našlo denarja za štipendije za nadarjene. Več kot 140 tisoč evrov je šlo za odvetniške storitve, je ugotovila in vprašala, za katero odvetniško družbo gre. 128 tisoč evrov pa je namenjenih za druge intelektualne storitve. Divjak Mirnikova je želela izvedeti, kaj to pomeni. Zbodli so jo tudi stroški reklame in propagande.  Pri novi sistemizaciji delovnih mest pa jo je zanimalo, ali se je komu plača znižala ali zvišala. Med vsem drugim pa še, ali  se bo Mariborski vodovod res selil.

Za naš medij je še izpostavila, kaj jo moti pri poslovanju holdinga.

Prav tako meni, da bi mestni svet moral biti skupščina, povedala nam je, zakaj.

Jurše: Kako je s povečanjem produktivnosti, kako je z zmanjšanjem zneskov na položnicah

Karin Jurše, Gibanje Svoboda,  je dejala, da jo je glede na prejeta vprašanja in gradivo, ki so ga na odboru dobili od Rihterja, “zadeva začela precej skrbeti”. Če je holding strateško finančni holding, naj se obravnavajo strateške odločitve celotne skupine, je omenila na začetku.Pri finančnih zadevah ni težave, saj z veseljem dajemo premostitvene kredite znotraj samega holdinga, od Ofema do Marproma,” je pripomnila in dodala: “Hkrati pa mariborsko občino prosijo, kot smo lahko videli v rebalansu za milijonski kredit, medtem ko svojim firmam lahko dajejo.”  Izpostavila pa je, da jo zanima, “kako je s povečanjem produktivnosti, kot je bilo obljubljeno”, ob tem  pa še  zmanjšanje zneskov na položnicah občanom. Čudi jo tudi, da naj bi JHMB izstavljal račune svojim podjetjem za opravljene storitve.  Kar se tiče selitve Mariborskega vodovoda, pa je poudarila: “Mi smo celo dobili informacijo, da naj bi bil znan kupec, in sicer da gre za nekega gospoda Aleksandra Jančarja oziroma za njegovo podjetje, tako da zgleda po Mariboru kroži že dovolj intenzivno potrjenih informacij, da ta prodaja že nastaja.”  Izpostavila je. “Suma sumarum je zadnji čas, da skupščina JHMB postane mestni svet, pa ne samo za to podjetje, torej ne samo za holding, ampak v nadaljevanju za vsa ostala podjetja, v katerih je župan do sedaj izvajal funkcijo skupščine, brez da bi tule zbrani imeli kakršno koli informacijo o tem.”

Kangler: Holding ni prinesel nič dobrega

Franc Kangler, Slovenska demokratska stranka,  je dejal, da so v Slovenski demokratski stranki zaskrbljeni, kaj se dogaja. “Če mene vprašate tukaj, ta holding ni prinesel nič dobrega, kot da je servis županu, ena bančna služba, ki daje poroštvo, premostitvene kredite, pomaga drugim podjetjem. Zakaj pa mora pomagati drugim podjetjem? Zato, ker jih je nekdo tako izčrpal, tako stisnil v kot, da dihajo na škrge,” je dejal Kangler in dodal, da se strinja tako s Karin Jurše kot z Lidijo Divjak Mirnik.  Sprašuje se tudi, zakaj sploh holding potrebuje zunanje svetovalce. Izpostavil je, da si Maribor ne more privoščiti višjih zneskov na položnicah in da naj Rihter preveri, kako je po Sloveniji, ko pravi, da so se zneski dvignili po vsej državi, npr. po nekaj drugih mestih, ne pa samo v Ljubljani, ki je prestolnica. Kangler meni tudi, da Šport Maribor sploh ne sodi v JHMB.

Da je problem ravno pri transparentnosti, je za naš medij poudaril Kangler, “da holding ustvarja dobiček na račun delavcev Nigrada, Snage in Vodovoda. Delavce tiščijo v kot, sebi pa so v enem letu povišali povprečno bruto plačo za 700 evrov. To ni dopustno. Položnice niso nižje, storitve niso cenejše”. Dejal je še, da so daleč stran od čudovite ekipe, kot jo imenuje župan, “kadar ti občane bremeniš za denar in ne ustvarjaš nekega dobička z javno ponudbo”. Ter da holding bolj upravlja finančni del kot pa operativni del.

Jurišič: Na mestnem svetu se pogovarjajo, ali bodo imeli za štipendije, holding pa po neki presoji deli denar

Igor Jurišič, Stranka mladih – Zeleni Evrope,  je izpostavil svetovalne pogodbe pri JHMB. Tako je dejal, da naj bi direktor nekega javnega podjetja imel po začetku leta svetovalno pogodbo v višini tisoč evrov. Jurišič je nato Rihterju dejal, naj predstavi pet nasvetov, ki jih je dobil od tega direktorja in s katerimi bi lahko upravičil ta denar, za kakšne investicije se je šlo in kaj so imeli občani in občanke od tega. Komentiral je tudi sponzorstva JHMB, češ da je prav zaradi tega predlagal točko o tem, da mestni svet postane skupščina JHMB: “Namreč mi se na mestnem svetu pogovarjamo, ali bomo sploh imeli 20 tisoč evrov za štipendije ali ne,  holding, ki pa ustvarja dobiček, pa ta dobiček, ne da bi ga dal mestnemu svetu in da je potem mestni svet tisti, ki se ukvarja s podpiranjem kulture v imenu MO Maribor, ampak sam po neki presoji ta denar razdeli.”  Zanima ga tudi, kakšno razporeditev dobička je nadzorni svet predlagal županu in ali je ta dobiček bil prenesen, koliko skupno se je na holdingu nateklo iz tega dobička na račun Mestne občine Maribor. Direktorju JHMB Andreju Rihterju pa je še zastavil vprašanje, ali namerava odstopiti.

Da bo tudi po tem, ko bo potrjeno, da je Mestni svet skupščina JHMB, vloga te skupščine precej omejena, je razložil Jurišič za naš medij in povedal, da bo še vedno večino dela opravil nadzorni svet. “Gre pa za to, da želimo transparentnost poslovanja, delovanja holdinga, ne nazadnje skupščina ima eno od svojih pravic, dolžnosti, da odloča o razporejanju dobička,” je dejal in dodal, da medtem ko JHMB deli eno tretjino dobička, na drugi strani mestni svet išče, kje bo našel denar za štipendije. Zato je poudaril, da ni namen holdinga podpiranje športa in kulture Maribora, ampak je to izvorna naloga Mestne občine Maribor.

Iskra: Mestni svet bi moral dobiti hitreje informacije o tem, kaj se dogaja v JHMB

Alenka Iskra, Socialni demokrati,  je dejala, da so se sicer pred leti odločili za javni holding. “To, da mestni svet ni bil deležen nobene informacije več kot pa katerikoli občan, se mi ne zdi pravilno,” je pripomnila, saj meni, da so dobili premalo informacij. Pri bilancah meni, da številke ne povedo vsega, zanimajo pa jo prihranki oziroma kakšno metodo so pri tem upoštevali, “ne plače, ki morajo biti jasne, skratka kako se izračuna še tisti kalkulativni prihranek, ki je v veliki meri dokaj visok”. Želi tudi, da bi se več pogovarjali o kakovosti storitev. Pravi, da so pomembni zneski na položnicah, a zanima jo pri tem, kako bo naprej, da ne bo Maribor vodilni pri občinah v Sloveniji zaradi podražitev.

Sama razprava o poslovanju JHMB ter spremembi odloka o ustanovitvi JHMB tako, da mestni svet postane skupščina, je bila dolga in burna.

Več sledi …

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.