21:13, pet, 3. Maj

Meteorolog opozarja pred superceličnimi nevihtami: Slabo kaže predvsem za ta mesec





Supercelične nevihte so julija 2023 opustošile nekatere dele Slovenije in povzročile ogromno gmotno škodo.

Strokovnjaki že opozarjajo o morebitnem pojavu takšnih neviht letos, poročajo Slovenske novice. Srbski meteorolog Ivan Ristić pravi, da obstaja možnost ponovitve podobnih pojavov predvsem meseca julija. Lahko pride do močnih neurij z orkanskim vetrom in točo.

Treba bo spremljati temperature morij in oceanov, saj bodo te določale nastanek tovrstnih neviht. Če bo konec junija temperatura morske vode dosegla 25-26 °C, bodo možnosti za nastanek superceličnih neviht visoke, pravi Ristić, njegove navedbe pa povzemajo Slovenske novice.

Pojasnjuje, da je meja za takšno nevihto postavljena pri temperaturi okoli 27 °C, lani pa je Jadran v začetku julija dosegel kar 29 stopinj.

Močne in dolgotrajne nevihte

Supercelične nevihte so izjemno močne in dolgotrajne nevihte, ki se razvijejo v določenih atmosferskih pogojih. So najbolj nevarna oblika neviht in pogosto povzročajo izjemno močne vetrove, velike toče, obilne padavine ter včasih tudi tornade.

Glavna značilnost superceličnih neviht je prisotnost rotacije znotraj nevihte, ki ji omogoča dolgotrajno vzdrževanje in intenziviranje. Ta rotacija je posledica vrtenja zraka v atmosferi, ki ustvarja močan vzgon in navzdol usmerjen zračni tok. Zaradi tega lahko supercelične nevihte vztrajajo več ur in potujejo več sto kilometrov.

Poleg tega imajo supercelične nevihte tudi zelo močne in visoke oblake, imenovane kumulonimbusi, ki lahko dosežejo do višin 20 km. To omogoča intenzivno tvorjenje padavin, kot so dež, toča in sneg, ter lahko povzroči poplave in druge nevarnosti.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.