12:23, sre, 15. Maj

Meteorološki začetek poletja postregel z visokimi temperaturami





S 1. junijem se je začelo meteorološko poletje, kot naročeno pa se je po daljšem obdobju hladnega in deževnega vremena, tudi to izboljšalo. Sprememba je bila zelo hitra. Spomnimo, da je 30. maja čez dan bilo le okoli 15 stopinj Celzija, medtem ko so že 1. junija najvišje temperature presegle 25 stopinj Celzija. 

Po napovedih Agencije RS za okolje (ARSO) se bo v naslednjih dneh nadaljevalo podobno vreme. Sonca ne bo manjkalo, a bodo ob popoldnevih še vedno možne krajevne padavine, ki bodo pogostejše predvidoma v sredo in ob koncu tedna. Takrat naj bi nas po zadnjih izračunih oplazila hladna vremenska fronta. Temperature se bodo gibale med 25 in 30 stopinjami Celzija. Ob tem na agenciji za okolje napovedujejo, da vročinskega vala še ni na vidiku, vendar bo zelo toplo za ta čas – okrog 3 stopinje Celzija nad dolgoletnim povprečjem. Maj je bil ravno za toliko stopinj prehladen.

FOTO: pixabay.com
FOTO: pixabay.com

UV indeks bo visok

Po daljšem obdobju oblačnega vremena bo sedaj ob soncu UV indeks zelo visok, najvišje dnevne vrednosti bodo okoli 8, v gorah celo 9,5, zato pazljivo ob daljšem izpostavljanju soncu, saj bo brez zaščite (pokrivala in sončne kreme) hitro opeklo. Več si lahko preberete TUKAJ. Približujemo se tudi poletnemu solsticiju, dan je dolg dobrih 15 ur in pol, do solsticija pa se bo podaljšal le še za okoli 12 minut.

Ob prehladnem maju in pogostih padavinah je bila tudi temperatura morja še pretekli teden le okoli 15 °C, v teh dneh se je morje hitro segrelo na okoli 20 °C.

VIR: ARSO
VIR: ARSO

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.