04:37, tor, 14. Maj

MFRU o svetlih in temnih plateh računalniške umetnosti





Mednarodni festival računalniške umetnosti (MFRU), ki je najstarejši intermedijski festival v Sloveniji, letos zaokrožuje 20 let raziskovanja svetlih in temnih plati računalniške umetnosti. V prihodnjih dneh bo v Mariboru ponovno skušal odpirati prostor računalniških umetnosti ter umeščati digitalne in intermedijske umetnosti v slovensko okolje.

mfru2

Pogled v prihodnost nakazuje, da bo razvoj tehnologije in tehnike, z njima pa tudi razvoj računalniške umetnosti, še naprej preskakoval stopnice nemogočega in napredoval z globalnimi koraki. Zato so si letos zastavili koncept 2.0, ki poleg točke interakcijskega preloma modernega svetovnega spleta in načinov njegove uporabe preveša MFRU v tretje desetletje in tako v docela intermedijsko obdobje.

Začetki festivala segajo v leto 1994, njegov pobudnik pa je bil Jože Slaček. Po besedah vodje festivala Nine Jeza sta festival prepoznala tako Mestna občina Maribor kot ministrstvo za kulturo, želijo pa si, da bi ga podpiralo več podjetij, ki se ukvarjajo s tehnologijo. “Želeli bi, da bi se našlo kakšno podjetje, ki bi na festivalu prvič predstavilo kakšno novo tehnološko zadevo,” je povedala.

Vseskozi je MFRU vztrajal v Mariboru. “Maribor je industrijsko mesto in potrebuje ta tehnološki razvoj. Podjetja bi morala spoznati, da z umetniki tudi sama pridobivajo,” je povedala Jeza. Po njenih ocenah je to področje danes neizbežno dejstvo. “Ne moremo se izogniti tehnološkim napredkom, če nekdo še vedno misli, da računalnik slabo vpliva na otroke. Ni problem v tem. Otroke je treba naučiti pravilne oziroma kreativne uporabe računalnika,” je poudarila.

Festival v organizaciji Mladinskega kulturnega centra Maribor bo potekal med četrtkom in soboto na različnih lokacijah v mestu, med drugim v Kinu Udarnik, Vetrinjskem dvoru, GT22 in galeriji Media Nox. Nastopili bodo pionir sintetizatorjev zvoka ter elektronske glasbe v Sloveniji in nekdanji Jugoslaviji Miha Kralj, francoski avdio-vizualni dvojec Nonotak, glasbeni mehanik Primož Oberžan in interdisciplinarni umetnik Baran Gulesen.

Med drugim bodo postavili planetarij, izvedli delavnico 3D tiskanja in predvajali izbrane animacije s festivala Ars Electronica. Predstavili bodo novomedijska dela študentov Akademije za likovno umetnost in oblikovanje ter v sodelovanju s trboveljskim festivalom Speculum Artium pripeljali v Maribor Hondinega humanoidnega robota ASIMA.

Intermedijske nastope in delavnice bo teoretsko nadgradil spremljevalni dogodek v obliki simpozija, ki bo potekal v sredo v sodelovanju z Umetnostno galerijo Maribor. Na simpoziju bodo sodelovali nekateri vidnejši predstavniki teorije s področja intermedijskih umetnosti, med njimi filozof in publicist Janez Strehovec ter kuratorji, selektorji in organizatorji preteklih festivalov MFRU.

Program si lahko ogledate na tej povezavi.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.