20:07, pon, 6. Maj

Milan Krek: “Čez 11 dni bomo imeli dvakrat več okuženih, kot jih imamo zdaj”





Na današnji novinarski konferenci o aktualnem stanju glede bolezni COVID-19 je sodeloval Milan Krek, direktor Nacionalnega inštituta za javno zdravje.

Milan Krek, direktor NIJZ, je na novinarski konferenci uvodoma povedal, da se evropska slika slabša v vzhodnem delu EU. Kot je še dodal, žal med te države spada tudi Slovenija. Izpostavil je, da je epidemični val bistveno hujši na vzhodnem delu Evrope, kjer je precepljenost manjša. “V vseh državah, kjer je R večji od 1, se razvija epidemija,” je povedal Krek. Vse sosednje države, z izjemo Italije, imajo slabšo situacijo kot pred dnevi, a po njegovih besedah najslabše kaže prav nam.

Visoka številka okuženih

“Tudi današnje številke kažejo, da bomo zvečer soočeni z dokaj visokim številom okuženih. Žal smo soočeni z zelo težko epidemiološko situacijo, predvsem posamezne občine, kjer je praktično okuženi vsak 30. prebivalec. Ukrepanje je nujno potrebno na lokalnem nivoju. 14-dnevni porast okužb na 100.000 prebivalcev kaže na R = 1,33, še vedno smo v eksponentni fazi,” je pojasnjeval epidemiološko situacijo pri nas. Čez 11 dni bomo imeli dvakrat več okuženih, kot jih imamo zdaj, če se razmere ne bodo začele stabilizirati in umirjati, je v nadaljevanju poudaril Krek.

Po njegovih besedah, se po statistiki, največji delež ljudi okuži v družini, na delovnem mestu, v vzgojno-izobraževalnem zavodu ali med zasebnim druženjem.

Na vladni novinarski konferenci je uradna govorka Maja Bratuša opozorila, da so razmere “resne, napovedi pa ostajajo črnoglede”. Za danes popoldan je zato sklican sestanek članov vlade s posvetovalno skupino za covid-19 pri Ministrstvu za zdravje, na katerem se bo vlada seznanila s trenutnimi razmerami in sprejela odločitve kako postopati naprej.

“Popolnoma po nepotrebnem ljudje umirajo, cepiva imamo dovolj,” je med drugim povedal Milan Krek.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.