07:57, ned, 28. Apr

Mineva 155 let od prenosa sedeža nadškofije v Maribor





Mestna občina Maribor ob četrtkovem spominskem dnevu ob 155. obletnici prenosa sedeža mariborske škofije v mesto ob Dravi danes v Veliki dvorani Narodnega doma pripravlja slovesnost. Osrednji govornik bo predsednik Mohorjeve družbe v Celovcu Jože Kopeinig. Po slovesnosti bo v stolni cerkvi na Slomškovem trgu potekala še bogoslužna slovesnost.

Z omenjeno slovesnostjo bodo obeležili enega od štirih spominskih dni Mestne občine Maribor. Gre za 4. september kot dan, ko je škof Anton Martin Slomšek leta 1859 prenesel sedež škofije iz avstrijskega Šentandraža v Maribor.

Tokratna obletnica je že druga zapovrstjo, ki bo minila brez mariborskega nadškofa, potem ko je bil julija lani zaradi finančnega zloma primoran odstopiti vrh slovenske Cerkve. Začasno vodenje je prevzel celjski škof Stanislav Lipovšek, Vatikan pa doslej še ni imenoval naslednika Marjana Turnška.

Prejšnji teden je sicer mariborsko nadškofijo obiskal apostolski nuncij Juliusz Janusz, ki mu je Lipovšek predstavil pastoralna prizadevanja in izzive v mariborski nadškofiji. Janusz se je seznanil tudi s prizadevanji za reševanje gospodarskih težav, v katerih se je znašla nadškofija.

Mestna občina Maribor sicer občinski praznik slavi 20. oktobra, na dan, ko je bilo mesto prvič omenjeno v pisni listini iz leta 1164.

Ob tem v štajerski prestolnici obeležujejo še štiri spominske dneve, poleg tokratnega še 29. april, ko je bila leta 1941 izvedena prva oborožena akcija mariborskih domoljubov v Volkmerjevem prehodu; 23. maj, ko je jugoslovanska armada leta 1991 obkolila 710. učni center Teritorialne obrambe v Pekrah; ter 23. november, ko je leta 1918 general Rudolf Maister osvobodil Maribor.

naskofija mb

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.