18:59, sob, 27. Apr

Mineva leto od odstopa Stresa in Turnška z nadškofovskih mest





Danes mineva leto od odstopa ljubljanskega in mariborskega nadškofa Antona Stresa in Marjana Turnška, h kateremu ju je pozval papež zaradi njune vloge pri poslovnih odločitvah, ki so privedle do finančnega zloma mariborske nadškofije. Leto po odstopu njunih naslednikov še ni, mariborska nadškofija pa se z bankami upnicami še pogaja o poravnavi.

Stres, ki je pred prihodom na čelo ljubljanske nadškofije služboval tudi kot nadškof pomočnik v Mariboru, in Turnšek sta se po odstopu po navodilih iz Vatikana tudi umaknila iz javnosti. Upravljanje ljubljanske in mariborske nadškofije pa sta po njunem odstopu prevzela novomeški škof Andrej Glavan in celjski škof Stanislav Lipovšek.

Glavan, ki je po Stresovem odstopu prevzel tudi predsedovanje Slovenski škofovski konferenci, je v javnosti večkrat poudaril, da si imenovanja novih nadškofov želi čim prej. Po njegovih besedah je v letu po odstopu Stresa in Turnška škofovsko konferenco, kolikor jo to zadeva, najbolj zaposlovalo reševanje finančnih težav mariborske nadškofije. Ni namreč konca pogajanj, poravnav in iskanja možnih rešitev, je za STA dejal Glavan.

Uradnih informacij okoli imenovanja novih nadškofov ni, so le ugibanja, da bi do imenovanja ljubljanskega nadškofa utegnilo priti jeseni, v Mariboru pa naj bi postopek zaradi bolj zapletenih okoliščin trajal še dlje.

Kardinal Franc Rode je sicer v drugi polovici junija pojasnil, da je postopek imenovanja ljubljanskega in mariborskega nadškofa šele v prvi fazi, kar pomeni, da v Sloveniji še vedno iščejo možne kandidate.

getfoto2 (5)

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.