07:41, sob, 20. Apr

Minister Brežan: Skrajno nenavadno je, da je kompostarna Ceršak lahko umeščena v to območje





Krajani Ceršaka so v zadnjih letih neštetokrat opozorili na smrad iz kompostarne, zahtevali so zaprtje in poudarjali, da so razmere nevzdržne in da je z delovanjem ogroženo vodovarstveno območje ob Muri. Če so zadeve tako rekoč osem let stale, so se med drugim na podlagi dela županske kandidatke Zdenke Ploj oz. njene ekipe na čelu z Borisom Bezjakom ter poslancem Darkom Krajncem, izvedli inšpekcijski nadzori.

Na delovnem sestanku v Krajevni skupnosti Ceršak, so se včeraj sestali minister za okolje in prostor Uroš Brežan, kandidatka za županjo občine Šentilj Zdenka Ploj in člani svetniške skupine Gibanja Svoboda v Šentilju, na čelu z naravovarstvenikom Borisom Bezjakom, ki je tudi vodja svetniške skupine. Ministru so predstavili problematiko ceršaške kompostarne, ki krajanom Ceršaka in posledično občanom Šentilja, že vrsto let povzroča težave in je razlog za nevzdržne življenjske razmere za okoliške prebivalce.

“Skupaj z ministrom smo proučili vse pomanjkljivosti delovanja kompostarne in tudi nepravilnosti. Naše stališče je jasno – kompostarna v to okolje ne sodi,” je bila odločna Plojeva.

Izpostavila je še, da pričakujejo od ministrstva, da sprejme hitre in jasne korake k reševanju te problematike.

Minister za okolje in prostor je ob izjavi za medije dejal, da je skrajno nenavadno, da je kompostarna Ceršak lahko umeščena v to območje.

Ob tem je še dejal, da so bili na lokaciji kompostarne Ceršak tudi njegovi sodelavci – “državni sekretar, direktorica direktorata za okolje in glavni inšpektor. Na tej podlagi v tem trenutku teče inšpekcijski postopek, ki ga tekom njega ne morem komentirati. Verjamem pa da bo prinesel zaključke, ki bodo šli v smer kot jih predlagata civilna iniciativa in kandidatka za županjo. Sam bom kot minister za okolje in prostor naredil vse, da se bo delovanje takega objekta umestilo v okvire, ki jih moramo v tej državi spoštovati. Lahko rečem, da glede na to kar sem videl in kar sem danes slišal jih v tem trenutku ne,” je še dodal Brežan.

SPOMNIMO: Agencija RS za okolje je sicer 24.10.2019 s strani upravljalca Kogal d.o.o. prejela zahtevek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za napravo kompostarno Kogal, v kateri se izvaja dejavnost predelave nevarnih odpadkov s proizvodno zmogljivostjo 98,6 zon na dan oziroma 36.000 ton na leto. Upravljalec je vlogo dopolnil sedemkrat, nazadnje julija letos. Na petih listih so upravljalca seznanili z ugotovitvami in med drugim zaključili: “Glede na vse navedeno ministrstvo upravljalca seznanja, da ne izpolnjuje pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo biološko razgradljivih odpadkov, saj ne izpolnjuje pogoja niti iz 2. niti iz 3. točke drugega odstavka 38. člena Uredbe o odpadkih.”

Kljub obljubam župana Šentilja Štefana Žvaba, se v vseh teh letih ni konkretno zgodilo nič, izgubil je zaupanje številnih. Tako so januarja letos v Zvezi društev Moja Mura povedali, da ne verjamejo izjavi župana ki je dejal, a v občini, dokler bo on na položaju, ne bodo namenjali novega prostora za potrebe kakršnihkoli kompostarn ali podobnih objektov. “Zagotovilo, da nadomestne lokacije ne iščejo na območju občine Šentilj, se nam zdi privlečeno za lase, saj je to dejstvo omenjeno v več dokumentih, med drugim tudi v zadnjem zapisniku meddržavne komisije za mejno reko Muro. Omenjena komisija lahko na svojih sejah razpravlja samo o tistem, za kar je dobila zeleno luč od vlade,” je takrat za STA dejal podpredsednik zveze.

 

 

 

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.