17:18, pet, 3. Maj

Minister Gašperšič na obisku v Mariboru





Minister za infrastrukturo Peter Gašperšič je danes na delovnem obisku v Mariboru. Dopoldne je najprej obiskal Dravske elektrarne Maribor (DEM), nato se je srečal s predstavniki vodstva Agencije za energijo ter Sistemskega operaterja distribucijskega omrežja z električno energijo (SODO), ki imata svoj sedež v Mariboru.

dem

Na obisku DEM-a so predstavnike ministrstva seznanili s ključnimi investicijskimi projekti, ki jih je Gašperšič ocenil kot zanimive in dovolj perspektivne. Pri črpalni hidroelektrarni Kozjak po njegovih informacijah poteka razreševanje določenih birokratskih zapletov, nato pa računa, da bi projekt lahko stekel. Direktor DEM Viljem Pozeb je pojasnil, da so ministru predstavili “družbo DEM, njen pomen in vlogo v slovenskem elektroenergetskem sistemu, zadnje dosežke pri prenovi elektrarn na reki Dravi in drugih realiziranih projektih, pomen za lokalno skupnost ob reki Dravi (od Avstrije do Hrvaške), težave pri zagotavljanju poplavne varnosti, ključne razvojne projekte, obvladovanje stroškov in težave pri tem (predvsem stroškov koncesijske dajatve, vodnega povračila in nadomestil za uporabo stavbnih zemljišč).” Ob zaključku sestanka pa so ministru in ekipi predstavili še svoj pogled na predstavljen novi Energetski koncept Slovenije.

Slika je simbolična
Slika je simbolična

O zahtevah regije, da bi sedež Holdinga Slovenskih elektrarn (HSE) preselili v Maribor, minister pravi, da ta tema ni bila v ospredju današnjega obiska, kot mu je znano, pa naj bi bila ta zgodba na nek način v državnem zboru nedavno že zaključena. “Če bo podjetje ugotovilo, da so od tega lahko kakšne koristi, bo verjetno ustrezno ravnalo,” je dejal.

minister, sestanek, sodo

Na obisku družbe SODO so največ pozornosti namenili projektu hitrih polnilnic, ki ga družba SODO izvaja v sodelovanju z ministrstvom. Direktor družbe SODO Matjaž Vodušek je ob tem poudaril, da “gre za prvi sistematični pristop k izgradnji mreže hitrih polnilnic v Sloveniji in ker določene zadeve niso podzakonsko ustrezno rešene, smo že podali ustrezne predloge, ki jih usklajujemo z ministrstvom. V kolikor bodo vsi postopki služnosti zemljišč in pa javnih naročil izvedeni v načrtovanih rokih in nanje ne bo pritožb, bosta prvi dve hitri polnilnici odprti že v poletnih mesecih.” Spregovorili pa so tudi o potrebni informacijski podpori gospodarske javne službe distribucijskega omrežja oz. predvsem o vzpostavitvi enotnega modela za izmenjavo podatkov o omrežju.

minister gaspersic

Nadalje je minister Gašperšič odgovarjal na novinarska vprašanja, vezana na mariborsko regijo.
Za doslej neuresničeno zahodno mariborsko obvoznico je denimo pojasnil, da bi lahko bila rešena v srednjeročnem obdobju. Napovedanih tožb s strani prebivalcev ob sedanji cesti ni želel komentirati.
V zvezi z mariborskim letališčem je povedal, da delajo na rešitvi razmerij z družbo Aerodrom Maribor: ali bodo podelili dolgoročno koncesijo ali zgolj nekoliko daljšo pogodbo.
Podrobnosti v oddaji Občinski informator na BK TV.

Delovni obisk Maribora bo sklenil z obiskom Energetike Maribor, kjer bo popoldne skupaj s sodelavci predstavil tudi energetski koncept Slovenije. Kot je povedal minister, gre za ključni strateški dokument, ki bo podal osnove razvoja slovenske energetike za naslednji dve desetletji ter vizijo za naslednjih 40 let.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.