21:51, ned, 5. Maj

Minister Počivalšek obiskal hoške kmete





Danes je gospodarski minister Zdravko Počivalšek obiskal tri kmetije v Hočah, ki imajo v lasti zemljo na območju predvidene proizvodne cone. Tam naj bi načrtovali postavitev obrata Magna Steyr. Počivalšek je dejal, da se je na tokratnem obisku seznanil z njihovo dejavnostjo in jim predstavil projekt, ki je po njegovem projekt celotne vlade in države.

Minister je potrdil, da bodo vsem, ki od kmetijstva živijo, zagotovili nadomestna kmetijska zemljišča. Verjame, da bodo kmalu našli rešitve za vsa odprta vprašanja. “Zakona o razlastitvi niti približno ne bo potrebno uporabiti,” je dejal Počivalšek.  Pravi, da so se pogajanja šele začela, saj so šele evidentirali, kdo ima koliko lastniške zemlje in koliko imajo kmetje v najemu, pa tudi želje glede potencialnih nadomestnih lokacij na zemljiščih, ki jih ima v lasti država. Tako da ministrstvo kmetom še ni predstavilo zadnje ponudbe za dogovor, vsaj tako pravi Počivalšek.

Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik
Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik

Pred nami je intenzivno obdobje, ko bomo najprej dorekli površine in vsebino, šele nato bomo govorili o vrednosti,” je dejal minister, ki konkretno o potencialnem investitorju še vedno ne želi govoriti. Eno izmed novinarskih vprašanj je bilo namreč tudi o potencialnem investitorju, ko minister ni zanikal da je bil ta teden pri njem na obisku. “Prvi pogovori napredujejo, zato verjamem, da bomo o vsem skupaj lahko v relativno kratkem času tudi objavili,” še pravi Počivalšek.

Bo projekt Sloveniji izpeljala druga država?

Pojavljajo se že strahovi, da bodo pogajanja tekla predolgo in da bo projekt speljala druga država, vendar je Počivalšek tovrstna namigovanja pomiril in dejal, da “strah” pred tem vedno obstaja, zato pa da morajo biti dobri in hitri ter čim prej opraviti vse potrebno za vzpostavitev proizvodne cone. Pomisleke je ta teden izrazil tudi kmetijski minister Dejan Židan, da se takšen projekt dela na najbolj kakovostni zemlji, Počivalšek pa na drugi strani trdi, da gre za projekt vlade in da verjame, da bodo tudi v prihodnje vse potrebno opravili skupaj.

Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik
Minister Zdravko Počivalšek, župan občine Hoče-Slivnica Marko Soršak in kmet Rado Lobnik

Župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak je podobnega mnenja kot minister za gospodarstvo in sicer, da je potrebno kmetom omogočiti, da ohranijo vsaj takšno površino zemljišč, kot jo obdelujejo trenutno. “Odziv lastnikov zemljišč in kmetov je dober, je pa v ospredju iskanje dogovora z desetimi, ki želijo nadomestna zemljišča. Pogajanja še potekajo, končni izplen pa je odvisen od države,” saj bo ta zagotovila denar in nadomestno zemljo, še pravi Soršak.

Nadaljnji načrti še niso razkriti

Hoški župan o tem kdaj bo vse skupaj jasno ni želel govoriti. Se pa trudijo, da bi do tega prišlo čim prej, a je to vsekakor odvisno od vseh deležnikov na državni ravni, tudi tistih, ki imajo državno zemljo trenutno v zakupu, da na druge rešitve tudi pristanejo. Pri tem gre, kot so danes dejali, predvsem za zemljo, ki jo imata trenutno v najemu Perutnina Ptuj in zapori v Rogozi.

Kmetje zadovoljni z odnosom

Minister Počivalšek je v spremstvu župana Soršaka danes obiskal tudi Rada Lobnika, enega izmed kmetov, ki je z odnosom sicer zadovoljen, vendar pa pravi, “da bo preteklo še kar nekaj Drave, preden bodo prišli do dogovora, predvsem kar se tiče menjalnega razmerja.” Trenutno se z dano ponudbo strinja, saj ima v lasti 7,5 hektarja na območju kjer naj bi vzpostavili industrijsko cono. Menjava zanj tako ne pride v poštev. “Upam, da se bodo kmalu kaj dogovorili,” še je dejal Lobnik.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.