10:49, sob, 27. Apr

Minister Šarec bo obiskal Zvezno državo Kolorado ob 30-letnici sodelovanja z Nacionalno gardo Kolorada





Minister za obrambo Republike Slovenije Marjan Šarec se bo med 14. in 16. julijem mudil v Zvezni državi Kolorado v znak počastitve 30-letnice sodelovanja med Ministrstvom za obrambo Republike Slovenije in Nacionalno gardo Kolorada.

Minister Šarec se bo ob tej priložnosti srečal z guvernerjem Kolorada Jaredom Polisom in poveljnico Nacionalne garde Kolorada brigadno generalko Lauro L. Clellan. V sklopu obiska se bo udeležil slovesnosti ob 30-letnici sodelovanja Ministrstva za obrambo in Nacionalne garde Kolorada.

Začetki obrambnega sodelovanja med Ministrstvom za obrambo in Nacionalno gardo Kolorada segajo v leto 1993, ko je bil s strani ZDA vzpostavljen meddržavni partnerski program (The State Partnership Programe).

Skozi leta se je sodelovanje preusmerilo na specifična in strateško pomembna področja

Za razvoj Slovenske vojske je bilo sodelovanje z Nacionalno gardo Kolorada izrednega pomena. Sprva je sodelovanje temeljilo predvsem na aktivnostih vojska-vojski, kar je Slovenski vojski v programih izmenjav omogočilo dostop do vojaških in civilnih strokovnjakov ter njihovih znanj. V začetnem obdobju razvoja Slovenske vojske je bilo tovrstno sodelovanje zelo dragoceno ter je odločilno pripomoglo k razvoju zmogljivosti in doseganju interoperabilnosti med vojskama ter posledično znotraj zavezništva.

Skozi leta se je sodelovanje preusmerilo na specifična in za Slovenijo strateško pomembna področja, med katerimi so vojaške vaje in usposabljanja, področje vojaškega gorništva in bojevanja v gorah, vojaškega letalstva, jedrske, radiološke, kemične in biološke obrambe (JRKBO), zaščite in reševanja, v zadnjih letih pa sodelovanje poteka tudi na področju kibernetske varnosti in obrambe.

Vzdrževanje dialoga 

Vsa leta sodelovanja je zaznamovalo tudi vzdrževanje dialoga na obrambnopolitični in vojaškostrateški ravni z redno izmenjavo stališč o aktualnih varnostnih izzivih v regiji in v svetu, kar je pripomoglo k dodatni krepitvi zaupanja.

Obisk Kolorada je ena izmed aktivnosti ob 30-letnici sodelovanja, saj sta se marca v Sloveniji na uradnem obisku skupaj z delegacijo mudili namestnica guvernerja Kolorada Diana Primavera in poveljnica Nacionalne garde Kolorada brigadna generalka Laura L. Clellan.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.