07:56, sob, 4. Maj

Ministri EU predlagajo okrepitev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni





Ministri EU za zdravje so se danes na neformalnem zasedanju v Berlinu zavzeli za okrepitev Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Slovenski minister Tomaž Gantar je po srečanju izrazil veselje nad enotnim stališčem, da je treba poskrbeti za ta center in zanj zagotoviti dodatna finančna sredstva.

Vir: Pixabay.com

ECDC je treba razviti v mednarodno telo za preprečevanje in obvladovanje bolezni, je poudaril gostitelj, nemški minister za zdravje Jens Spahn. ECDC je po njegovih besedah “evropski” Inštitut Roberta Kocha, ki je sicer agencija nemške zvezne vlade za preprečevanje in obvladovanje bolezni.

Ministri za zdravje so razpravljali o dosedanjih naukih pandemije novega koronavirusa. Poleg krepitve ECDC je Spahn kot prioriteti izpostavil tudi oblikovanje skupnega evropskega prostora zdravstvenih podatkov ter zagotavljanje zadostnih zalog bistvenih medicinskih proizvodov oziroma zmanjšanje odvisnosti od proizvodnje zunaj unije, zlasti na Kitajskem in v Indiji.

Gantar, ki je skupaj s kolegoma iz Nemčije in Portugalske kot predstavnik države iz predsedujočega tria sodeloval na novinarski konferenci, je prav tako poudaril pomen ustrezne izmenjave zdravstvenih podatkov med državami, ki da je ključno za uspešno spoprijemanje s pandemijo.

Slovenski minister je na novinarski konferenci v Berlinu dobil vprašanje glede soočanja z epidemiološkimi razmerami na Zahodnem Balkanu. Povedal je, da je na Hrvaškem trenutno okoli 25 okuženih na 100.000 prebivalcev v minulih 14 dneh, da je trend naraščanja števila okuženih zaskrbljujoč in da bo v primeru nadaljnjega slabšanja položaja v sodelovanju s sosednjimi državami treba sprejeti določene odločitve.

Del problema Hrvaške, kjer so določena območja z zelo nizkim številom okuženih, je po Gantarjevih besedah predvsem prehod iz drugih držav Zahodnega Balkana, predvsem Srbije, Črne gore in Severne Makedonije. Če bodo uspeli sami omejiti širjenje okužb iz teh držav, minister verjame, da bodo obvladali položaj v državi in da v tem primeru zaostrovanje ukrepov ne bi bilo potrebno.

Gantar ob tem poudarja, da je treba razmere budno spremljati, saj nihče ne želi ponavljati izkušnje izpred nekaj mesecev, ko so zapirali meje. Minister verjame, da je Hrvaška odgovorna država, ki bo po volitvah znala sprejeti prave odločitve in ukrepe za obvladovanje okužbe z novim koronavirusom.

Evropska komisija je sicer v sredo predstavila niz ukrepov, s katerimi želi okrepiti pripravljenost na drugi val pandemije covida-19 ter preprečiti vnovično vsesplošno ohromitev javnega življenja in gospodarstva v EU. Članice je pozvala k stresnim testom, natančni oceni potreb ter zmanjšanju tveganj, ki jih prinaša sočasen pojav covida-19 in sezonske gripe.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.