16:20, sob, 18. Maj

Ministrstvo bo za dodatne investicije v zdravstvu do leta 2025 zagotovilo več kot 180 milijonov evrov





Vlada je na današnji seji v Načrt razvojnih programov za obdobje 2022-2025 uvrstila osem novih investicij na področju zdravstva. Med drugim bodo širili onkološko dejavnost v UKC Maribor in sofinancirali več energetskih sanacij, so sporočili z ministrstva za zdravje, ki bo za projekte zagotovilo skupno več kot 180 milijonov evrov.

Prva od novih investicij je ureditev izolacijskega oddelka Klinike Golnik. Investicija bo obsegala novogradnjo objekta z okoli 7000 kvadratnimi metri, nakup opreme, projektiranje in druge povezane stroške. Ocenjena vrednost investicije je 42,4 milijona evrov z DDV. Ministrstvo bo zagotovilo nekaj več kot 33 milijonov evrov, preostanek bo prispevala Klinika Golnik.

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor bodo širili oddelek za onkologijo. Ocenjena vrednost investicije znaša 56,6 milijona evrov z DDV, od katerih bo ministrstvo zagotovilo večino, in sicer 56,2 milijona evrov, ostala sredstva bo zagotovila bolnišnica.

Širitev oddelka, ki ima trenutno le deset postelj, bo obsegala rekonstrukcijo in nadzidavo obstoječih prostorov oddelka ter prizidavo novega stolpiča, dobavo in montažo splošne pohištvene opreme, splošne medicinske opreme in opreme za delitev hrane. Trenutno oddelek meri 5275 kvadratnih metrov, okoli 1000 jih bodo rekonstruirali, 7300 kvadratnih metrov pa na novo zgradili. Ocenjujejo, da bo po prenovi na oddelku mogoče zagotoviti 52 postelj.

Vlada je v načrt razvojnih programov ob tem uvrstila še šest projektov v novogoriški in postojnski bolnišnici ter obeh UKC.

Kot so navedli v sporočilu za javnost, bodo v ljubljanskem UKC potekali trije projekti, in sicer energetska sanacija Zavoda za varstvo pri delu (ZVD), CAR-T zdravljenje in dokončanje prizidka diagnostično terapevtskega servisa (DTS), torej prostorov urgence. Ocenjena vrednost investicije slednjega znaša 85,6 milijona evrov z DDV, ki jih bo v celoti zagotovilo ministrstvo, prav tako 1,8 milijona evrov za energetsko sanacijo ZVD.

Ocenjena vrednost investicije projekta CAR-T zdravljenje znaša skoraj tri milijone evrov z DDV, večino katerih je z donacijskimi sredstvi zagotovilo Slovensko združenje bolnikov z limfomom in levkemijo. Ministrstvo bo prispevalo 915.000 evrov.

Slovenjgraški bolnišnici bo za energetsko sanacijo v vrednosti 7,5 milijona evrov večino, 4,6 milijona evrov, prispeval Evropski kohezijski sklad. Preostanek bo zagotovilo ministrstvo. Med cilji naložb so med drugim izpostavili zmanjšanje stroškov energetske oskrbe stavbe, zmanjšanje emisij v okolje in podaljšanje življenjske dobe stavbe.

Energetska sanacija v višini 3,7 milijona evrov čaka tudi UKC Maribor, ki je prvo fazo sanacije medicinsko funkcionalnega trakta v višini 800.000 evrov financiral sam, drugo, vredno 2,9 milijona evrov, pa bo skupaj z ministrstvom.

Postojnski bolnišnici pa bo ministrstvo prispevalo 1,2 milijona evrov za projekt ureditve razmer za program oploditve z biomedicinsko pomočjo. Bolnišnica Postojna bo za to v letošnjem letu prispevala 25.000 evrov.

Vlada je sicer na današnji seji sprejeta tudi sklep o soglasju ustanovitelja k razrešitvi Margarete Guček Zakošek z mesta direktorice celjske bolnišnice. Guček Zakoškova je namreč 21. februarja podala pisno izjavo o odstopu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.