20:25, pet, 17. Maj

Ministrstvo za zdravje spremenilo priporočila za testiranje na covid-19. Bo to zdaj bolj neprijetno?





Ministrstvo za zdravje na svoji spletni strani objavilo sveža priporočila za testiranje na novi koronavirus, pri tem pa je zapisano, da uvajajo možnost testiranja z odvzemom brisa iz grla, nato pa iz sprednjega dela nosu.

Gre za spremembo, pri kateri velja, da so do zdaj strokovnjaki priporočali odvzem iz nosno-žrelnega predela, po novem pa je dovoljeno jemati bris tudi iz grla in sprednjega dela nosu, pišejo na portalu Regional.

Posodobljeni algoritem testiranja na koronavirus je pripravilo ministrstvo za zdravje skupaj z delovno skupino za mikrobiološko diagnostiko in spremljanje. Ta je del posvetovalne skupine Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) za spremljanje koronavirusa. Algoritem je podoben tistemu, ki so ga pripravili avgusta. Mikrobiologinja Viktorija Tomič je pred časom dejala, da mora zdravstveni delavec v takih primerih najprej vzeti bris iz grla, nato pa še iz sprednjega dela nosu.

Samotestiranju sledi uradno testiranje, to je v določenih primerih brezplačno

Ministrstvo za zdravje je sporočilo, da mora oseba, ki ima znake covida-19 ali pa sumi, da jr okužena s tem virusom, naprej narediti samotestiranje. Ti testi so samoplačniški. Če se izkaže, da je test pozitiven, pa se mora oseba najpozneje v 24 urah odpraviti k uradnemu izvajalcu testiranja. Če predloži dokaz o pozitivnem rezultatu na samotestiranju, je uradno testiranje brezplačno. Kot dokaz velja samotest v vrečki ali pa fotografija pozitivnega samotesta. Oseba mora ob tem predložiti osebnega dokumenta. Testiranje bo brezplačno tudi takrat, ko osebo napoti nanj družinski zdravnik, ob prekinitvi izolacije po sedmih dneh od potrjene okužbe in ob zahtevi izvajalca zdravstvene dejavnosti o negativnem hitrem testu za izvedbo zdravstvene storitve, še pišejo na portalu. Oseba mora biti takrat, ko čaka na izvid testiranja, umaknjena v izolaciji. Če pride pri hitrem testiranju do negativnega izvida testranje, algoritem svetuje ponovitev hitrega testa ali pa PCR-testiranje.  Pri tem priporočajo PCR-testiranje, saj čahko osebo testirajo ne samo na covid-19, ampak tudi na gripo in respiratorni sincicijski virus (RSV).

Izolacijo se lahko prekine sedmi dan, če hitri test pokaže negativno

Izolacija ob pojavu bolezni traja sedem dni. To je mogoče prekiniti sedmi dan po potrditvi okužbe, če je hitri test v tistem času negativen.

Promocija cepljenja proti covidu-19 bo novembra

Intenzivna promocija cepljenja proti covidu-19 se bo začela v novembru, pri tem pa bodo ciljali na skupine, katerim se priporoča cepljenje, zato pravijo, da sama promocija v javnosti ne bo tako opazna. . Pri tem bo promocija ciljala na skupine, ki jim je cepljenje proti covidu-19 priporočeno, zato bo vidnost kampanje v širši javnosti manjša. Še poleti so sicer napovedovali, da se bo promocija začela septembra ob prihodu novih cepiv.

Iz delovne skupine izstopil Tadej Troha, ki se ne strinja z ravnanjem ministrstva za zdravje in vlade

Tadej Troha je bil del delovne skupine družbeni in komunikacijski vidiki, ki sicer spada v posvetovalne skupine NIJZ. Odstopil je zaradi ravnanja ministrstva za zdravje in vlade glede priporočil posvetovalne skupine, so zapisali na portalu. Posvetovalna skupina je namreč podala predlog, da bi se zaščitne maske delile pred vstopom v prostore, kjer so nujne ali pa priporočene. Kot primer so dali postajališča javnega prevoza. Troha je dejal, da bi vlada morala to obravnavati in sprejeti sklep, da se tega ne počne, “ampak zgleda, kot da tega sploh ni obravnavala, ali pa za to ne vemo.”  Poudaril je, da vladi zameri, da ni ohranila minimalne pripravljenosti ljudi za nošenje zaščitnih mask, so še zapisali na portalu.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.