02:23, pet, 19. Apr

Minuli vikend na Ptuju v znamenju jubilejne prireditve Dobrote slovenskih kmetij





Na Ptuju se je minuli petek začela jubilejna 30. prireditev Dobrote slovenskih kmetij. Na dogodku, ki ga je opoldne odprla kmetijska ministrica Aleksandra Pivec, je bilo do nedelje mogoče videti, okusiti in kupiti več kot tisoč domačih izdelkov iz slovenskih kmetij, pa tudi s kmetij iz zamejstva. Mesto je s tem za nekaj dni postalo prehranska prestolnica.

Kot je pred letošnjo prireditvijo v minoritskem samostanu povedala županja Nuška Gajšek, je pri vsem skupaj najbolj pomembno, da dogodek dviguje zavest o pomenu lokalno pridelane in zdrave prehrane ter samooskrbe.
 30. dobrote s kmetij ptuj (6)

Po besedah direktorja Kmetijsko-gozdarskega zavoda Ptuj Andreja Reberniška so tri desetletja razstave prispevala k temu, da ne le potrošniki, ki najdejo vrhunske domače izdelke, pač pa tudi kmetje in predelovalci v njej vidijo priložnost za večanje dodane vrednosti svojega dela, predvsem tisti iz manjših in srednje velikih kmetij. “Če danes primerjamo kakovost ponujenih izdelkov s tistimi z začetka naših razstav, je razlika opazna, saj se kmetije danes še veliko bolj trudijo tako za kakovost kot za videz izdelkov,” je dejal Rebernišek in poudaril, da bo obisk dogodkov brezplačen.

Na letošnjo razstavo je bilo prijavljenih natanko 1096 različnih izdelkov v 14 kategorijah, kot je povedal vodja organizacijskega odbora Peter Pribožič, pa je letošnji program dogajanja zaradi okroglega jubileja bil bolj bogat. Kot vsako leto, se je tudi tokrat posebej predstavila ena od slovenskih regij, in tokrat bo to osrednjeslovenska v organizaciji ljubljanskega kmetijskega zavoda.

potica kovačnik

Že pred slovesnim odprtjem je zjutraj potekala okrogla miza o izzivih slovenskega kmetijstva z vidika večje prepoznavnosti njegove ponudbe, na dvorišču minoritskega samostana pa so svoje projekte predstavljale tudi ptujske šole in vrtci.

Sobota se je tudi letos začela z nastopi folklornih skupin, opoldne pa so razdelili prvi sklop priznanj razstavljavcem. Popoldne je potekala vinsko-kulinarična delavnica, ves dan tudi “odprta kuhna” na dvorišču Fürstove hiše, na Ptujskem gradu pa degustacija vin v grajski vinski kleti.

V nedeljo dopoldne so podelili še drugi sklop priznanj ter prvega certifikata evropske sheme kakovosti “Slovenska potica – zajamčena tradicionalna posebnost”. Obiskovalcem je bil na voljo tudi ogled starodobnih traktorjev in kmetijska mehanizacija, za otroke pa so pripravili različne delavnice in družabne igre.

“Po letošnjih ocenjevanjih prijavljenih izdelkov smo v teh treh desetletjih presegli številko 20.000 priznanj in več kot 1150 znakov kakovosti. To dokazuje, da so dobrote, ki jih pripravljajo naši razstavljavci, pravo bogastvo kulinarike podeželja,” je dejal Pribožič in dodal, da so del dogodka letos namenili tudi 1950 letnici prve omembe Ptuja.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.