10:15, ned, 28. Apr

Mitja Berden: “Trenutno bakle, pirotehniko obsojamo, ko so naši košarkarji postali evropski prvaki, je vse gorelo, je bilo vse lepo. V Planici vse gori, je vse lepo.”





V oddaji Vzhodna, v kateri smo govorili o obnašanju navijačev, je bil gost tudi Mitja Berden. Ki je gostoma, ki sta prihajala iz ministrstva za notranje zadeve in ministrstva za gospodarstvo, šport in turizm, položil na srce kar nekaj dejstev glede spremembe zakonodaje.

Gostje oddaje so bili: v. d. generalnega direktorja Direktorata za policijo in druge varnostne naloge MNZ dr. Darijo Levačić; Peter Lević, MGTŠ glavni inšpektor za šport, in Mitja Berden, M.B. EVENTS varovanje.

Mitja Berden je, ko je beseda nanesla na spremembe zakonodaje, dejal: “Glede spremembe zakonodaje bi na srce položil sogovornikoma – zelo si želim, da pri tej spremembi zakonodaje, ob tem, da rečem, da jo tudi sam podpiram in se do določene mere strinjam – vendar, se ne izgubim občutka, da se spet želi početi dvostranskost oziroma dvoličnost v nogometu. Trenutno bakle, pirotehniko obsojamo, ko so naši košarkarji postali evropski prvaki, je vse gorelo, je bilo vse lepo. V Planici vse gori, je vse lepo. Planica za razliko od nogometa – dajmo si pač nalit par stvari takih, kot so – je dogodek, ki poteka enkrat na leto. Zanimanje javnosti je bistveno večji, ker je enkraten dogodek, kot za nogometne tekme.”

Stadioni samevajo, potem pa pride Maribor ali Olimpija, in so polni 

“To govorim tudi vam, da boste razumeli, poslušam, da ljudje ne želijo prihajati na nogometne tekme, ker se počutijo ogrožene. Stadioni devet krogov samevajo, potem pa pride Maribor ali Olimpija v goste, pa so polni. Pride do derbija, stadion razprodan, vsi si pridejo pogledat derbi, mediji teden dni prej govorijo o tem, kaj bodo počele Viole, kaj bodo počeli Dragonsi, potem pa vsi ti z malimi otroci pridejo to gledati, deset naslednjih tekem pa jih je strah. Mislim tukaj nekaj ne more držati, je v nadaljevanju povedal Berden.

Dodal je še, da ne nazadnje nogometni klubi organizirajo v prvi ligi 18 domačih tekem: 18 domačih tekem absolutno ne more biti tako zanimivih kot enkratna Planica. Dejstvo. Potem pa je še ena stvar, s čim bomo mi res spremenili varnost in vse to na stadionu? Ko bomo vsi mi skupaj (morali) dvigniti gledalce na vsaki tekmi. Vsaj preko polovice stadiona. Verjemite mi, da bo to zdravo jedro ljudi – vzgajalo in prevzgajalo ljudi, te, o katerih danes želite povedati, da so huligani ali kar koli drugega.”

Samo sprememba zakonodaje pa ne bo pripeljala do želenih rezultatov

“Dandanes pa nogometaši gredo pozdraviti te navijače, ker ti navijači so zvesti, ob njih pa imetniki letnih kart. Dajmo, prosim, tudi te zadeve upoštevati. Ministrstvo, vas bi pa prosil eno stvar – začnite s preventivo. Začnite z reklamami. A je težko proti tej pirotehniki na športnih prireditvah naredit reklamo za novo leto? Ni težko, verjamem ,da ni. Pa pokličite Marcosa Tavaresa, prišel vam bo pomagati. Ali pa kogar koli iz slovenske lige –  vam bo posnel reklamo. Verjemite, nekomu ki je ta oseba idol, čez pet, šest let bo rekel ‘hvala, ne, moj vzornik tega ne počne’. Samo sprememba zakonodaje pa ne bo pripeljala do želenih rezultatov. Jaz se bojim, da rinemo s silo. In z vso silo zdaj na ene ljudi, ne bomo pa prišli tja, kamor moramo,” je zaključil misel Mitja Berden.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.