13:08, ned, 28. Apr

MKC „dela po domače“? (dopolnjeno)





Kot je pred dnevi na svojem Facebook profilu opozoril član Sveta zavoda Mladinskega kulturnega centra Maribor (MKC Maribor) Matic Matjašič, se v delovanju in poslovanju javnega zavoda oziroma direktorice omenjenega zavoda dogajajo nekatere nepravilnosti. Že nekaj časa je direktorico MKC – ja Majo Malus Azhdari opozarjal na nepravilnosti. Potem pa je sodu izbila dno z ignorantskim odnosom, ko je Matjašiču zatrdila, da ne ve o čem govori. Z zahtevo po ukrepanju se je obrnil na mariborski občino in mestni svet. 

Matjašič pravi, da se je na mariborsko občino obrnil,  saj da se mu zdi primerno, da se v delovanje MKC Maribor intenzivno in neposredno vključi ravno ustanovitelj zavoda. Zmotilo ga je vrsto nepravilnosti. Opozarja, da direktorica zavoda ne poskrbi za pravočasno pripravo gradiv za obravnavo na svetu zavoda. „Niti eno gradivo v sklopu rednih sej sveta zavoda ni bilo poslano pravočasno v skladu z odlokom in poslovnikom, nekatera zelo obširna, tudi letni načrt, zaključni račun in polletno poročilo pa so bila članom sveta zavoda predložena kot dopolnjena verzija poslana celo preko mailov na sami seji,“ pravi Matjašič.

Meni, da tovrstno obnašanje vzbuja upravičen sum, da se v delovanju zavodu dogajajo nepravilnosti. „Da omenim tudi neprestano izvajanje pritiska na člane sveta zavoda, da gradivo moramo sprejeti, ker so takšni zakonski roki za oddajo letnega poročila in podobno,“ pojasnjuje Matjašič. „Direktorica se na sejah vztrajno izogiba vprašanjem v zvezi s poslovanjem zavoda.Tudi to daje čuden občutek, da nekaj ni v redu,“ meni Matjašič. Sam vztraja pri tem, da je dolžna odgovoriti na vprašanja članov sveta zavoda, sam pa pravi, da za svoje pobude na sejah kot odgovor dobi vidno neodobravanje in nepripravljenost razkriti informacije.

matic-matjasic
VIR: Facebook profil Matic Matjašič

Opozarja na dejstvo, da so kot javni zavod dolžni informacije deliti z javnostjo, pod vodstvom Malus Azhdarijeve pa se dogaja ravno nasprotno, informacije javnega značaja označuje celo za poslovno tajnost. Mariborsko občino je tako pozval, da o nepravilnostih znotraj javnega zavoda MKC Maribor opravi širšo razpravo in da sklenejo ukrep, ki bi naj zagotovil uresničevanje javnega interesa mladinskega zavoda v občini.

Zadevo želijo utišati

Da želijo na mariborski občini zadevo umiriti oziroma utišati in pomesti pod preprogo, je bilo jasno na včerajšnji seji mestnega sveta. Problematika je bila izpostavljena tudi s strani mestnega svetnika Miloša Stevanovića (Aktivni.smo), pa vendar je Matjašič dan po seji od tajnice župana Andreja Fištravca dobil le mail z odgovorom, da naj zadeve rešijo znotraj zavoda na seji prihodnji torek.

Maja Malus Azhdari; FOTO: dokumentarci.si
Maja Malus Azhdari; FOTO: dokumentarci.si

Tudi direktorica zavoda se je zavila v molk, v zadnjih dneh se je odzvala le z mailom, v katerem je potrdila svojo prisotnost na torkovi seji sveta zavoda. “Priznala je, da je prenečena nad pisanjem in neutemeljenimi obtožbami, pa tudi da se s tem ruši ugled MKC – ja,” dodaja Matjašič. Glede vseh obtožb naj bi se opredelila na sami seji.

Če se bo izkazalo, da v zavodu ni nepravilnosti, se je Matjašič pripravljen tudi javno opravičiti, „vendar dokler bo obstajal sum, da se dogaja nekaj čudnega, bom vztrajal pri razkritju,” zagotavlja Matjašič. 

Odzval se je tudi predsednik Sveta zavoda MKC Maribor

Vprašanja smo poslali tudi preostalim vpletenim v zgodbo. Odgovor smo prejeli od člana sveta zavoda MKC – ja Blaža Tavčarja, ki pravi: ” Z domnevami  sem seznanjen, ampak ker so za enkrat zgolj domneve sem mnenja, da je potrebno počakati na rezultat revizije.  Menim pa, da mora javni zavod poslovati transparentno  in se bom zavzel za ureditev razmer.”

Odzval pa se je tudi predsednik sveta zavoda MKC Maribor Andrej Naterer, ki pravi, da “ne gre za nepravilnosti, ampak za sume in pomisleke g. Matjašiča. Da bodo posamezni sumi dobili status dejanske in dokazane nepravilnosti pa se mora zgoditi še marsikaj, med drugih tudi obravnava posameznega suma in pomisleka na Seji sveta zavoda MKC.”

Kot je pojasnil, postopek predvideva, da vse pomisleke članov Sveta zavoda obravnava Svet zavoda na redni, izredni ali korespondenčni seji, na podlagi diskusije pa da se oblikuje sklep oziroma druga ustrezna akcija. “Ker se nič od tega ni zgodilo, ne morem bolj celostno in ustrezno odgovoriti na vaše vprašanje,” odgovarja Naterer. Pravi, da se zavzema za rešitev kateregakoli problema, s katerim se sooča MKC, “saj je to ena od osnovnih poslanic tako predsednika, kot tudi članov.”

Naterer še pravi, da kolikor je seznanjen z zadevo, “se je do sedaj samo eden od članov odločil, da bo svoje pomisleke izražal mimo Sveta zavoda MKC, kar zame predstavlja novo dimenzijo, saj smo do sedaj vse pomisleke, pripombe in probleme reševali kolektivno in koordinirano, predvsem pa v ustreznem formatu, kar pomeni na sejah sveta zavoda.”

 

 

Druge novice

Comments

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.