15:31, ned, 19. Maj

Mladi v Podravju še vedno težko do dela





V Sloveniji je trenutno na zavodu za zaposlovanje prijavljenih dobrih 24.000 mladih brezposelnih oseb, od tega jih je na območju Podravja okoli 3400. Kot je na včerajšnji okrogli mizi o perspektivi Podravja v Mariboru povedala Daša Babič iz tamkajšnje območne službe zavoda, imajo zadnje čase vendarle tudi spodbudne signale glede zaposlovanja mladih.

Okrogla miza o perspektivi mladih v Podravju. Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik in predstavnica mariborske službe zavoda za zaposlovanje Daša Babič Foto: STA
Okrogla miza o perspektivi mladih v Podravju.
Direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik in predstavnica mariborske službe zavoda za zaposlovanje Daša Babič
Foto: STA

Na mariborski območni službi je sicer trenutno prijavljenih dobrih 14.000 ljudi, zavod pa se je v okviru jamstva za mlade že v preteklih dveh letih precej osredotočil na delo z mladimi. Po besedah Babičeve so zanje organizirali posebne svetovalce zaposlitve, ob tem pa so bili nekateri ukrepi aktivne politike zaposlovanja usmerjeni prav na to populacijo.

“Za mlade diplomante, ki so bili uspešni, so potekali projekti Iz faksa takoj praksa, Usposabljanje na delovnem mestu in Delovni preizkus za mlade. Z njihovo pomočjo se je zaposlilo nekaj mladih, zato bomo z njimi nadaljevali tudi jeseni. S potrjevanjem nove finančne perspektive bodo mladim še naprej namenjena sredstva za nadaljevanje tovrstnih ukrepov,” je dejala Babičeva.

Kljub vsem ukrepom je po njenih besedah nemogoče zadostiti vsem potrebam, zato skušajo predvsem v lokalnem okolju sodelovati še z nekaterimi organizacijami in skupaj z njimi pripravljajo različne delavnice, na katerih delajo na dvigu kompetenc za boljšo zaposljivost mladih. Največja težava v podravski regiji je, da se potrebe delodajalcev ne skladajo s tem, kar bi mladi želeli delati in za kar so izobraženi.

“Največ prijavljenih mladih imamo z opravljeno srednjo strokovno šolo, ki jim sledijo diplomanti visokih šol, medtem ko je največ povpraševanja po poklicnih profilih. Težave imajo predvsem mladi z družboslovno izobrazbo,” je dejala Babičeva in kot dobro novico označila dejstvo, da je letošnji vpisni rok pokazal povečano zanimanje za tehniko in naravoslovje.

Da na mladih vendarle stoji svet, je danes dejala direktorica Štajerske gospodarske zbornice Aleksandra Podgornik, ki meni, da je mlada generacija danes največja žrtev sprememb, ki so se zgodile v zadnjem času, od globalizacije, do novih tehnologij, ki nekoč niso obstajale, pa tudi finančne krize. Za Slovenijo je to lahko dolgoročno velika težava, zato bi bilo po njenem mnenju potrebno poskrbeti za bolj stimulativno okolje.

“Čim prej bi se morali začeti ukvarjati s tem, kako mladim omogočiti delovna mesta in kako jih spodbuditi, da tudi samo nekoč odprejo podjetje ter s tem kakšno novo delovno mesto. Brez določenih ukrepov države, med drugim ustrezne davčne politike in boljše delovne zakonodaje, ne bo šlo. Malo se je potrebno ozreti tudi čez mejo, kjer imajo to očitno bolje urejeno, saj sicer naši mladi ne bi odhajali v tujino,” je dejala Podgornikova.

Na zbornici imajo svetovanja za mlade podjetnike, ob tem pa skušajo mlade spodbujati tudi k večji inovativnosti, del katerega je tudi vsakoletni izbor najboljših regijskih inovacij.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.