12:12, tor, 7. Maj

Mlekarska zadruga Ptuj v novo leto z novim vodstvom





Mlekarska zadruga Ptuj, ki po letošnjem prevzemu pomurskega območja velja za največjega organiziranega odkupovalca mleka v državi, bo z začetkom leta 2017 dobila tudi novo vodstvo. Po dolgih letih vodenja se namreč upokojuje Drago Zupanič, namesto njega pa direktorski položaj prevzema Janko Petrovič. Letos so odkupili za kar 30 odstotkov več mleka.

Janko Petrovič, Drago Zupanič  Foto: STA
Janko Petrovič, Drago Zupanič
Foto: STA

Če je omenjena zadruga, ki je z odkupom dela terjatev letos postala tudi 13-odstotna solastnica svojega največjega kupca Pomurskih mlekarn z ambicijo, da nekoč postane celo njena večinska lastnica, še leta 2010 prodala okoli 34 milijonov litrov mleka, ga je lani od 430 kmetov odkupila že skoraj 49 milijonov litrov. Potem ko so je v začetku leta zaradi likvidnostnih težav pripojila Pomursko mlekarsko zadrugo, bo letos od 817 kmetov zbrala že 62 milijonov litrov mleka.

Čeprav je Zupanič pogoje za upokojitev izpolnjeval že pred tremi leti, je danes pojasnil, da je svoje aktivnosti nadaljeval predvsem zaradi turbulentnih časov na slovenskem in evropskem mlečnem trgu, ki po njegovem delno trajajo še danes, a je prepričan, da se umirjajo. Poleg ptujskega in pomurskega območja mleko odkupujejo tudi na ljutomersko-ormoškem koncu, od nekaj največjih pa tudi na območju Gornje Radgone in Koroške. Odkupne cene so se letos pri njih v povprečju gibale med 23,8 centa v mesecu maju do več kot 28 centov v novembru.

Poleg Pomurskih mlekarn, kamor prodajo že več kot polovico svojih odkupljenih količin mleka, so njihovi največji in dolgoletni partnerji tudi Ljubljanske mlekarne, petino mleka prodajo v Italijo, ostalo pa na Hrvaško. Letos načrtujejo, da bodo ustvarili 22 milijonov evrov prihodkov od prodaje, po lanskem negativnem letu pa znova načrtujejo za okoli pol milijona evrov dobička.

“Zelo pomembno se mi zdi, da smo uspeli ohraniti Pomursko mlekarno, ki danes dela pozitivno, jasno pa je, da bodo potrebna tudi vlaganja. Če v tujini mlekarne, ki so v zadružnih rokah, delujejo dobro, ne vidim razloga, da ne bi bilo tako tudi pri nas,” je dejal Zupanič. Ob tem si v prihodnje obeta dogovor z Delavsko hranilnico, ki je ob težavah mlekarne s svojo pomočjo postala njen večinski lastnik, da v nekaj letih prevzame njihov 61-odstotni delež.

Prihajajoči direktor, ki je zadnjih 18 let delal v različnih s kmetijstvom povezanih multinacionalkah, prisotnih tudi na slovenskem trgu, je poudaril velike zasluge svojega predhodnika za razvoj zadružnega sistema v Sloveniji. Za razliko od večine drugih zadrug gre namreč za stroškovno zelo učinkovito organizacijo z velikim prometom, pa vseeno zelo prilagodljivo vsem negativnim dogajanjem na trgu.

“Zame je to zelo velik izziv, saj želim zadrugo uspešno peljati naprej ter vsem članom ponuditi maksimalno dober servis. Naloga ne bo enostavna, saj so trgi že večkrat dokazali, da znajo presenetiti, a zadnje analize vseeno kažejo, da se razmere z mlekom v EU dokaj stabilizira. Prireja zadnja leta ne narašča, izvoz se povečuje, povpraševanje po dobrem in kakovostnem mleku pa prav tako raste,” je še dejal Petrovič.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.