03:54, ned, 19. Maj

MLM po odobreni državni pomoči lažje zadihala





V Mariborski livarni Maribor (MLM) so po odobreni državni pomoči lažje zadihali. “Prve potrditve naročil na osnovi te kapitalske spremembe smo že dobili, prav tako smo zagnali tudi novo poldrugi milijon evrov obsegajočo investicijo, ki je pogoj za izpolnitev vseh naročenih aluminijskih ulitkov,” je povedal predsednik uprave Dušan Goršek.

mariborska livarna

MLM se je v zadnjem obdobju specializirala za proizvodnjo in dodelavo aluminijskih ulitkov za avtomobilsko industrijo. “Naredili smo preskok na eni strani v specializacijo na segment aluminijskih ulitkov za avtomobilsko industrijo, na drugi pa v dodelavne storitve aluminijskih ulitkov na za tovrstno dodelavo specializirani, robotizirani lokaciji v Lenartu. Vzpostavili smo nekaj deset razvojnih projektov, ki lahko zadovoljijo pričakovanja avtomobilskih proizvajalcev za modele naslednjih generacij, povečali število zaposlenih nad 500 sodelavcev ter pridobili tudi nekaj novih poslov, ki so nadomestili prejšnje,” je povedal Goršek.

Pri tem so imeli po njegovih besedah poglavitno težavo v dejstvu, da so bili kapitalsko šibki za izražanje stabilnosti poslovanja, kar se kaže kot poglavitni dejavnik odločanja za sklepanje večjih poslov. “S sklepom Evropske komisije, da je potencialna državna pomoč skladna z evropsko zakonodajo, in kasneje s strani vlade ponovno potrjeno konverzijo terjatev v lastniški delež Republike Slovenije pa to pomanjkljivost odpravljamo. Zato računam na novo obdobje in generacijo tako razvojnih kakor tudi aktualnih dobaviteljskih projektov, s čimer se bomo ponovno približali doseganju zastavljenih ciljev in operativnih planov,” je še dodal.

Vlada je konec julija MLM odobrila državno pomoč v obliki konverzije dela terjatve, ki izvira iz unovčenega državnega poroštva za posojilo, v kapitalski delež. Od 5,1 milijona evrov naj bi v kapital pretvorili 4,3 milijona evrov, preostanek naj bi bil poplačan septembra. Unovčenje terjatve bi za MLM pomenilo stečaj.

S prenosom terjatev bank na Družbo za upravljanje terjatev bank (DUTB) je ta institucija postala več kot 99,6 odstotna lastnica MLM.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.