01:43, pon, 29. Apr

Močan potres zbudil prebivalce, čutili so ga na vsem Balkanu





Zahod Črne gore je ob 4.06 prizadel močan potres z magnitudo 5,4. Tresenje tal so čutili tudi na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini in Albaniji.

Radio Slobodna Evropa poroča, da je zahod Črne gore, obmejno območje z Bosno in Hercegovino, v četrtek ob 4.06 uri prizadel močan potres z magnitudo 5,7 po Richterjevi lestvici.

Evropski sredozemski seizmološki center (EMCS) je sporočil, da je bilo žarišče potresa na globini deset kilometrov, 32 kilometrov severozahodno od Nikšića.

Radio Slobodna Evropa še poroča, da oddelek za seizmologijo Zavoda za hidrometeorologijo in seizmologijo Črne gore navaja, da je zabeležil potres z magnitudo 5,4 stopnje po Richterjevi lestvici z epicentrom na petih kilometrih. Žarišče potresa je bilo na globini 14 km. “Na podlagi numeričnega modela spreminjanja intenzitete z razdaljo v tem območju, magnitude potresa in globine hipocentra bi ta potres lahko povzročil materialno škodo v epicentralnem območju,” so sporočili z inštituta.

Močno tresenje so čutili tudi državljani Bosne in Hercegovine, po komentarjih na spletni strani EMCS pa so potres čutili tudi na Hrvaškem in širše na Balkanu. Črno goro je ob 3.30 prizadel še en potres, vendar šibkejše – 3,1 stopnje po Richterjevi lestvici, je sporočil EMCS.

Pred skoraj natanko 45 leti, 15. aprila 1979, je Črno goro prizadel potres z močjo 7 stopinj po Richterjevi lestvici. Žarišče potresa je bilo v Jadranskem morju, približno 15 kilometrov od obale. Takrat je v Črni gori umrl 101 človek, v Albaniji 35, več kot 100.000 ljudi pa je ostalo brez strehe nad glavo, še spomni Radio Slobodna Evropa.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.