01:32, pet, 3. Maj

MOM želi prodati zemljišča na Teznem





Mariborska občina želi prodati 62.000 kvadratnih metrov zemljišč ob avtocesti na Teznem. A so se uprli prebivalci te mestne četrti, ki jih je zmotilo, da se mestna uprava ni prej posvetovala z njimi. Župan Andrej Fištravec je zato ta teden izvedel javno tribuno, na kateri je pojasnil občinske načrte, v ponedeljek pa bo zadeva spet na mestnem svetu.

mestna-obcina-maribor2

Po besedah direktorja mestne uprave Marka Žule je prodaja teh zemljišč, ki, trenutno zarasle z gozdom, ležijo nedaleč od Poslovne cone Tezno, eden od korakov k zagonu mariborskega gospodarstva, saj bi na njih lahko ustvarili nova delovna mesta. Kot je dejal, so zemljišča namenjena gospodarskim dejavnostim, a ne težki industriji ali skladiščem. Zanje naj bi pokazalo zanimanje več investitorjev, tako iz Slovenije kot iz tujine, dva od njih bi odkupila celotno zemljišče.

O imenih Žula ni želel govoriti, ampak je poudaril, da bodo pripravili javni razpis, ki bo odprt za vse, nato pa bodo po ustaljenem postopku izbrali najboljšega oziroma najboljše ponudnike. “Bilo je zanimanje tako za izgradnjo hotela kot izgradnjo računalniškega centra in podobno,” je dodal.

Ustrezni program razpolaganja stavbnih zemljišč, ki je pogoj za začetek postopka prodaje, so maja predložili v potrditev mestnemu svetu, a je večina mestnih svetnikov takrat razpravo zavrnila, ker so slišali za nasprotovanje mestne četrti Tezno temu načrtu.

Predsednik mestne četrti Uroš Grbić je pojasnil, da so nasprotovali zato, ker se mestna uprava ni predhodno posvetovala z njimi in zadeve predstavila okoliškim prebivalcem. “Ne želimo ustvarjati problemov. Želimo le transparentno prodajo,” je zatrdil. “Tudi mi si želimo zagona gospodarstva in čim več novih delovnih mest. A gre za velik kos zemljišča, za katerega želimo vnaprej vedeti, kaj se bo na njem dogajalo,” je dodal.

Da bi Tezenčane pomiril, je župan Fištravec ta teden sklical javno tribuno, “čeprav to proceduralno ni predvideno”. “Občina prodaja ali kupuje ogromno parcel in se na ta način ne komunicira. A ker so občani imeli to potrebo, smo to vseeno opravili,” je pojasnil.

Spomnil je, da je potrditev programa razpolaganja stavbnih zemljišč šele začetek in da je do dejanske prodaje treba opraviti še veliko korakov. “Cela zgodba pride v mestno četrt še dvakrat. Tako da bodo občani zelo natančno seznanjeni, kaj se bo tukaj delalo,” je pojasnil župan.

Zadeva je zdaj znova na dnevnem redu ponedeljkove seje mestnega sveta. “Pogovori z mestnimi svetniki kažejo v to smer, da bo načrt razpolaganja tokrat potrjen,” je ocenil Žula.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.