12:52, pet, 17. Maj

MRA s projektom internacionalizacije podjetij





Mariborska razvojna agencija (MRA) je kot vodilni partner danes v Mariboru gostila uvodni sestanek projektnega partnerstva projekta internacionalizacije regionalnih malih in srednje velikih podjetij.
Na njem so bili prisotni partnerji iz Bolgarije, Italije, Portugalske, Španije in Velike Britanije, ki sodelujejo pri projektu v okviru programa Interreg Europe.

Projekt namenjen učinkovitejšemu regionalnemu razvoju

Program medregionalnega sodelovanja Interreg Europe je del cilja evropskega teritorialnega sodelovanja kohezijske politike za obdobje med leti 2014 in 2020. Namenjen je izboljšanju učinkovitosti politik regionalnega razvoja, posodobitvi gospodarstva in krepitvi konkurenčnosti v Evropi ter predstavlja okvir za sodelovanje regionalnih in lokalnih organizacij v državah EU, Švici in na Norveškem.

Mariborska razvojna agencija (MRA)
Mariborska razvojna agencija (MRA)

Da bi spodbudila razvoj potenciala posameznih regij, Bruselj preko omenjenega programa regionalnim in lokalnim javnim organizacijam v okviru EU ponuja priložnost, da delijo zamisli in izkušnje o izvajanju javnih politik in dobrih praks, s čimer bo dosežena izboljšava strategij, namenjenih EU državljanom in skupnostim.

Podpora na večih nivojih

Omenjeni program ponuja finančno podporo za raziskave in inovacije, izboljšanja konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij, podporo prehodu na nizkoogljično gospodarstvo v vseh sektorjih ter varstvu okolja in spodbujanju učinkovite rabe virov.

Mala in srednje velika podjetja hrbtenica evropskega gospodarstva

Kot poudarjajo na mariborski agenciji, je majhnim in srednje velikim podjetjem treba pomagati pri izdelavi učinkovite strategije internacionalizacije poslovanja ter jim tako omogočiti, da izkoristijo priložnosti na globalnem trgu. Kar 23 milijonov takih podjetij namreč predstavlja hrbtenico evropskega gospodarstva, saj predstavljajo kar 99 odstotkov vseh podjetij v EU, kjer ustvarijo 58 odstotkov vseh prihodkov.

mra (5)

“Njihov razvoj je zato bistven za krepitev konkurenčnosti gospodarstva EU, ki mora biti privlačna za vlaganja. V okviru ukrepov izboljšanja konkurenčnosti malih in srednje velikih podjetij program spodbuja izmenjavo izkušenj, dvig zmogljivosti in mreženje, s čimer bomo pomagali podjetjem, da dosežejo rast na regionalnih, nacionalnih in internacionalnih tržiščih,” poudarjajo partnerji v projektu.

Projekt vreden 1,7 milijona evrov

Projekt, o katerem govorijo v Mariboru, je bil prijavljen v okviru prvega razpisa medregionalnega programa Interreg Europe, kot eden izmed 216 prijavljenih projektnih predlogov. Skupaj je vreden 1,7 milijona evrov, izvajali pa ga bodo v okviru ukrepov za izboljšanje konkurenčnosti malih in srednjih podjetij.

Osredotočen bo na vlogo javnih organizacij pri pripravi podpornih storitev za internacionalizacijo podjetij in temelji na modelu četverne vijačnice, ki pomeni zbliževanje akademske, poslovne, družbene in odločevalske sfere pri pripravi novi modelov politike internacionalizacije ter sprejemanju dobrih praks prepoznanih v partnerskih regijah.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.