18:40, tor, 14. Maj

Muršičeva: Državnost smo si upali zaživeti





Državnost smo si upali zaživeti, prepreke so bile tisti čas zgolj izziv, je na današnji slavnostni seji DZ ob dnevu samostojnosti in enotnosti ter 25. obletnici plebiscita poudarila podpredsednica DZ Bojana Muršič. “Na dileme pa smo po tej plebiscitarni odločitvi kljub mladosti naše države odreagirali z zrelostjo in odločnostjo,” je dejala.

Bojana Muršič, foto STA

Državo smo po njenih besedah želeli in zmogli postavili sami, z voljo in odločnostjo. “Negotovosti smo se uprli skupaj. V povezanosti. Brez te danes ne bi mogli govoriti o samostojnosti. Dihali smo za iste cilje, za skupno dobro. V enotnosti. Takrat smo presegli delitve na naše in vaše. Bili smo skupna sila,” je izpostavila.

Danes po besedah Muršičeve ni na mestu vprašanje, v kakšni državi želimo živeti, saj smo odgovor na plebiscitarni dan zapisali z zlatimi črkami – v samostojni in neodvisni državi: “Naučiti pa bi se morali, da do razhajanj, delitev in vsega destruktivnega pride takrat, ko samostojnost in neodvisnost postaneta plen ozkih interesov, kalkulacij vseh vrst, tako političnih kot kapitalskih.”

“Pred 25 leti je bila prihodnost videti kot razsvetljena cesta. Zaradi skupnih vrednot nismo izgubili prepričanja, da jih ne bi zmogli premagovati. In danes je čas, da vrednote, ki so nas združevale, ponovno zaživimo,” je pozvala podpredsednica DZ ter se zavzela tudi za krepitev pravne in socialne države.

Tudi danes se lahko po njenih besedah z izzivi uspešno spopademo, le če delujemo povezovalno in enotno. “Na nas je, da zopet najdemo to samozavest – plebiscitarno samozavest,” je še poudarila Muršičeva, sicer poslanka SD.

Poleg poslancev so bili na današnjo slavnostno sejo, ki jo je začel predsednik DZ Milan Brglez, vabljeni državni svetniki, drugi državni predstavniki, predstavniki tujih držav ter visoki predstavniki domačega političnega, družbenega in verskega življenja. Seje se udeležujejo tudi predsednik republike Borut Pahor, premier Miro Cerar in predsednik državnega sveta Mitja Bervar. V dvorani ni nobenega od poslancev SDS.

Slavnostno sejo DZ spremlja kulturni program, v katerem nastopa otroški pevski zbor Radiotelevizije Slovenija pod vodstvom zborovodkinje Anke Jazbec. V DZ je tudi znova na ogled razstava, ki so jo v Arhivu RS pripravili pred petimi leti v počastitev 20. obletnice plebiscita.

Nocoj bo v ljubljanskem Cankarjevem domu tudi državna proslava ob dnevu samostojnosti in enotnosti s slavnostnim govornikom, predsednikom ustavnega sodišča Miroslavom Mozetičem.

Na plebiscitu o samostojnosti 23. decembra 1990 je sicer glasovalo 93,2 odstotka vseh volilnih upravičencev, od katerih se jih je za samostojno Slovenijo izreklo 95 odstotkov ali 88,5 odstotka vseh upravičencev. Da je plebiscit uspel, je bilo znano že nekaj po 22. uri, ko so prešteli okoli 60 odstotkov glasov.

Izide plebiscita so uradno razglasili čez tri dni, zato vsako leto 26. december zaznamujemo kot dan samostojnosti in enotnosti, ki je državni praznik in dela prost dan. Danes mineva tudi 24 let od dneva, ko je skupščina razglasila slovensko ustavo, ki pa je prinesla osamosvojitev države tudi v pravnem pomenu.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.