01:48, pet, 26. Apr

Na 30. Poletnem lutkovnem pristanu podelili dve žirafi





Na že 30. Poletnem lutkovnem festivalu, ki se je zaključil včeraj, so podelili dve žirafi, nagradi za najvišje število zlatih zvezdic. Dobili sta ga Naivno gledališče Liberec iz Češke za Backa, ki je padel z neba, in domače Lutkovno gledališče Maribor za predstavo Ščeper in Mba.

Priznani mednarodni lutkovni festival je festival z najdaljšo tradicijo. Pritegnil je skoraj deset tisoč obiskovalcev, v enem mesecu pa se je na njem zvrstilo več kot 40 dogodkov: 24 predstav iz desetih različnih držav, pet razstav, dve petdnevni delavnici, tri projekcije animiranih filmov, ob tem pa še nekaj sprehodov in ustvarjalnih delavnic. Predstave so prikazali gostojoči umetniki iz Grčije, Francije, Finske, Slovaške, Češke, Estonije, Izraela, Hrvaške in Avstrije ter Slovenije.

Z otvoritve 30. Poletnega lutkovnega pristana. LGM. Foto: Boštjan Lah
Z otvoritve 30. Poletnega lutkovnega pristana. LGM. Foto: Boštjan Lah

V zunanjem Avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor so na ogled postavili tudi razstavo 36 zastav držav, ki so bile s predstavami zastopane v vseh letih, od kar je festival. Te zastave so izdelali otroci na počitniških delavnicah Zveze prijateljev mladine Maribor. Lutkovno gledališče Maribor pa je pripravilo še razstavo fotografskih utrinkov, statističnega pregleda zgodovine festivala, programskih listov in drugih zanimivosti prikazala pomembnost festivala, ki je do sedaj gostil kar 715 predstav.Celoten festival je ponovno nagovarjal gledalce vseh starosti, čeprav je bilo največ predstav namenjenih najmlajšim, povezan pa je bil z mnogimi kulturnimi ustanovami in drugimi organizacijami.

Razstava zastav in žirafa v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Boštjan Lah
Razstava zastav in žirafa v avditoriju Lutkovnega gledališča Maribor. Foto: Boštjan Lah

Festivalska premiera interaktivnega zvočnega sprehoda Potepini
Organizirali pa so tudi potep oziroma zvočni sprehod, ki so ga udeleženci obhodili po vnaprej začrtani poti, ob reki Dravi, opremljeni s slušalkami in aplikacijo na telefonu. Potepali so se otroci, družine, posamezniki, ki so prehajali med fiktivnimi in realnimi utrinki in podobami.

Potepini 30. Poletnega lutkovnega pristana. Foto: Boštjan Lah
Potepini 30. Poletnega lutkovnega pristana. Foto: Boštjan Lah

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.