04:18, pon, 29. Apr

Na gradbišču podravske avtoceste prebili prvo cev predora





Delavci sarajevske družbe Euro Asfalt, ki izvaja dela na enem od odsekov podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem, so danes prebili levo cev predora Log na bodočem 13-kilometrskem avtocestnem odseku do hrvaške meje. Kot so ob tem sporočili iz Darsa, gradnja evropsko sofinanciranega projekta poteka skladno z načrtom.

Leva cev predora Log, gledano iz smeri Maribora proti Gruškovju, je skupaj s portali dolga 147 metrov, pri čemer je dolžina podzemnega izkopa 104 metre. Preboj desne cevi edinega predora na 33-kilometrski podravski avtocesti načrtujejo še ta mesec, skupaj s portalno konstrukcijo in galerijo pa je ta dolg 199 metrov, medtem ko dolžina podzemnega izkopa znaša 106 metrov.

Avtocesta Ptuj - Gruškovje
Avtocesta Ptuj – Gruškovje; FOTO: dars.si

Bosansko podjetje je gradnjo predora, ki poteka po tako imenovani novi avstrijski metodi, začelo sredi avgusta. Kot poudarjajo na Darsu, geotehnični pogoji graditve niso zahtevani, kamenine, skozi katere je načrtovan predor, so miocenski klastiti (peščenjaki, meljevci in laporovci). Izvajalci izkopljejo povprečno tri metre na dan, izvajajo jih večinoma s severne smeri, torej iz Maribora proti Gruškovju. Skupno bo izkopano 22.500 kubičnih metrov v predorskih ceveh in 48.000 kubičnih metrov materiala v obeh predvkopih. Večinoma bodo material porabili za vgraditev v nasipe, del pa za zasip portalnih konstrukcij in galerij.

Avtocesta Draženci - Gruškovje
Avtocesta Draženci – Gruškovje; FOTO: dars.si

Gradnja zadnjih 13 kilometrov podravske avtoceste se je s pripravljalnimi deli začela sredi lanskega poletja. Letošnja turistična sezona je bila prva, ko je promet potekal ob gradbišču prihodnje avtoceste, deloma pa so dela vplivala tudi na promet na vzporedni cesti. Kljub temu so z ukrepi za večjo pretočnost in informiranost uporabnikov avtoceste uspeli zmanjšati vsakoletne zastoje. Vrednost projekta, ocenjena na podlagi potrjenega investicijskega programa, znaša dobrih 251 milijonov evrov, od tega bo Dars iz lastnih sredstev zagotovil nekaj več kot 71 milijonov, s kreditom Evropske investicijske banke so pridobili dobrih 113 milijonov, skoraj 67 milijonov evrov pa bo počrpanega evropskega denarja. Avtocestni odsek bo dokončan predvidoma proti koncu leta 2018.

VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.