20:35, pet, 26. Apr

Na Hrvaškem vam lahko zarubijo avto





Ste na Hrvaškem že kdaj dobili parkirni listek oziroma kazen? Kljub temu, da ste jo že plačali, njena vrednost pa je bila le nekaj evrov, nevarnosti še ni konec. Lahko se vam namreč zgodi, da vam na dom pošljejo izvršbo zaradi neplačanih obveznosti.

Že nekaj časa se namreč dogaja, da hrvaški notarji slovenskim voznikom na dom pošiljajo izvršbe zaradi domnevno neplačanih obveznosti. Mediji so na ta, očitno nekazniva dejanja, že opozarjali.

Notarji iz Hrvaške so se tokrat poslužili celo terjatev do leasing hiš, v kolikor ste avto kupili z leasingom. Kot je poročala RTV Slovenija, je kar nekaj Slovencev na dom dobilo poziv njihove leasing hiše po neporavnanih obveznosti do hrvaških organov, ki terjajo plačilo preko njih. Nove informacije pravijo, da je to početje hrvaških notarjev celo nezakonito in v nasprotju s hrvaško ustavo. Po razsodbi evropskega sodišča hrvaški notarji namreč niso organ za pošiljanje sklepov izvršb tujcem, temveč lahko to stori le sodišče.

Dopust na Hrvaškem vas stane avtomobila?

Pojavljajo se seveda vprašanja, ali vam v primeru tovrstnih nevšečnosti lahko v primeru daljšega obiska na Hrvaškem zarubijo avtomobil? Kot pravijo strokovnjaki, je zelo malo verjetno, da bi v tem času, ki ga skozi leto preživljate na Hrvaškem (npr. letni dopust, ki običajno ne traja dlje kot tri tedne) sodišče izdalo odločbo o izvršbi, po kateri bi se začel postopek in da vozilo nato tudi najdejo.

Izvršbe na dom po več letih

Na Hrvaškem je absolutni zastaralni rok 5 let, kar pomeni, da četudi izvršbe dobivate v tem časovnem okvirju, so še vedno v roku. Kar pa bega večino slovenskih voznikov je to, zakaj v primeru neplačanih obveznosti ne dobijo opomina? Na Hrvaškem namreč niso dolžni pošiljati opominov, dovolj je namreč, da terjatev obstaja in da ta še ni zastarala. Torej vse kar dobite na dom v roku petih let od kršitve, je še vedno v skladu z njihovo zakonodajo.

parkirni listek

Vprašanje, ki pa še vedno ostaja odprto, kako dokazati, da ste kazen že plačali? Tudi odvetniki so namreč iskreni, da ne hranijo plačanega parkirnega listka ali kazni iz Hrvaške še nekaj let. Tako je ta dokaz skoraj nemogoč.

Vložiti je potrebno ugovor

Odvetniki pravijo, da je najbolje, da vložite ugovor. Tisti, ki imajo dokazilo o poravnani parkirnini morajo potrdilo predložiti hrvaškemu odvetniku. In če hrvaški odvetnik pri hrvaškem notarju vloži predlog za izvršbo na podlagi verodostojne listine, lahko posamezniki ugovarjajo pristojnosti hrvaškega notarja. O zadevi lahko nato odloča hrvaško sodišče, pred katerim vozniki uveljavljajo ugovor, da so terjatev že poravnali.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.