00:45, sre, 8. Maj

Na prireditvah v Mariboru odslej pijača samo v povratnih kozarcih





Mariborski mestni svetniki so danes večinsko potrdili spremembo občinskega odloka o rabi javnih površin, ki organizatorjem javnih prireditev v občini nalaga obvezno uporabo povratnih kozarcev. Neupoštevanje tega določila se bo sankcioniralo z globo.

Foto: STA
Foto: STA

Po besedah vodje medobčinskega urada za varstvo okolja in ohranjanje narave Brigite Čanč je glavni cilj takšne spremembe odloka zmanjšanje odpadkov. Kot povratna embalaža se razume vsaka embalaža, ki se izda na podlagi kavcije in se lahko vrne ponudniku pijače z namenom večkratne uporabe.

Lani so ta sistem poskusno uvedli na občinskih prireditvah in je po navedbah občinskih predstavnikov naletel na pozitiven odziv tako pri obiskovalcih kot gostincih.

Mestni svetniki so danes pozvali vlado, predsednika države in predsednika vlade, da se zagotovi transparentna prodaja NKBM in da pogodba o prodaji vsebuje klavzulo o družbeni odgovornosti banke. Sprejeli so tudi predlog Stojana Auerja iz Liste za pravičnost in razvoj (LPR), da se pozove lastnika NKBM, da še pred zastaranjem morebitnih kaznivih dejanj privede pred roko pravice odgovorne za sedanje stanje banke in da se s kupnino od prodaje banke poplača razlaščene male delničarje.

Kljub številnim kritikam na račun lanskega poslovanja občine so mestni svetniki tudi potrdili zaključni račun občinskega proračuna za lansko leto. Skupaj so bili prihodki Mestne občine Maribor v letu 2014 realizirani v višini 87,3 milijona evrov, kar pomeni 84 odstotkov načrtovanih prihodkov. Odhodki so bili realizirani v višini 90,4 milijona evrov ali 79,5 odstotka načrtovanih odhodkov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.