23:48, ned, 3. Mar

Na Kopah slovesno ob izvedenih 15-milijonskih naložbah, začenjajo tudi že s smučarsko sezono

V družbi okoli 300 vabljenih domačih in tujih gostov, med njimi gospodarskega ministra Matjaža Hana, so danes na Kopah slovesno odprli skupaj več kot 15 milijonov evrov vredne naložbe v nove naprave, dodatno ponudbo in obnovo Grmovškovega doma. “Praznični december začenjamo z novimi zgodbami v slovenskem turizmu,” je dejal Han.

Na Kopah so postavili dve novi štirisedežnici Kopnik in Pahernik, vlečnico Velika Kopa, pod sedežnicami so uredili nove smučarske proge, dopolnili pa so tudi celoletne programe med drugim s ponudbo dodatnih možnosti za kolesarjenje, pohode in druga doživetja. Naložba v žičniško infrastrukturo je vredna 10,2 milijona evrov, od tega so prejeli 7,8 milijona evrov evropskega in državnega denarja.

Dodatno so v zadnjem letu dni prenovili tudi Grmovškov dom s Holcer pubom. Ta naložba je bila vredna 5,2 milijona evrov, od tega so 300.000 evrov pridobili na razpisu gospodarskega ministrstva, namenjenega prenovi planinskih koč.

Pridobitev za celotno Slovenijo

“Naložbe so pridobitev ne samo za Kope, ampak za Koroško, za poletni in zimski turizem ter za našo prelepo Slovenijo,” je zbranim na Kopah dejal minister Han. Poudaril je, da razvoja in napredka ne bi bilo brez izjemnih ljudi, ki imajo vizijo, četudi kdaj improvizirajo. Kope so po njegovih besedah zgleden primer gorskega središča, ki razvija ponudbo za različne ciljne skupine za zimski in letni čas.

“Ne glede na to, kakšno politično situacijo imamo, danes je fajn biti minister za gospodarstvo, turizem in šport,” je dejal Han. V izjavi medijem pa je izrazil zadovoljstvo, da jim je uspelo s strani države prepoznati, kaj sploh je zimski turizem, in ga nadgraditi, da bo celoleten.

S prihodom na ministrstvo so, kot je dejal, povzeli dobre projekte, dodali sredstva in jih razdelili prek razpisov. Napovedal je nadaljnje razpise za vlaganja v različna področja turizma in gostinstva, tudi zato, da bodo lahko poklicem v teh panogah dvignili ugled, s tem pa tudi ponudbo.

Razvoj ni bil enostaven in samoumeven

Direktor podjetja Vabo Boštjan Paradiž, ki se je v nagovoru sprehodil po več kot dveh desetletjih prisotnosti podjetja Vabo na Kopah, je dejal, da razvoj ni bil enostaven in samoumeven. Spomnil je na ključne mejnike vlaganj, na posledice ekonomske krize po letu 2010 in zahtevno situacijo v družbi GTC Kope, ki je končala v stečaju, po katerem je Vabo vzel v najem žičniške naprave in jih kasneje tudi odkupil, Paradiž pa je začel intenzivno delovati tudi v združenju slovenskih žičničarjev, kjer je danes predsednik.

Spomnil je, da skupno devet slovenskih smučarskih centrov v tem času zaključuje milijonska vlaganja v žičnice, s čimer se po njegovih besedah narekuje nov tempo konkurenčnosti in razvoja trajnostnega in celoletnega turizma v gorskih centrih, kar prinaša multiplikativne učinke. “Letošnje leto je za nas žičničarje zgodovinsko,” je dejal Paradiž. Ocenjuje, da imajo Kope zdaj “lep potencial konkurenčnega turizma v Sloveniji”.

V nagovoru zbranim je poudaril pomen skupnega dela s poslovnim partnerjem Primožem Kotnikom in sodelavci, pa tudi pomen podpore lokalne skupnosti, vseh izvajalcev in načrtovalcev. Podjetje Vabo je sicer največji turistični ponudnik na Koroškem, ki skupaj razpolaga z okoli 500 turističnimi posteljami, od tega jih ima največ na Kopah.

Na Kopah je danes megleno in dežuje, a naj bi že kmalu tudi obilno snežilo. Naprave na progah Pungart in Sedlo, kjer so tudi umetno zasneževali, bodo zagnali v soboto. Paradiž v novi zimski sezoni na Kopah pričakuje več kot 100.000 smučarjev in verjame, da bo ta cilj dosežen. Nastanitvene zmogljivosti imajo zapolnjene, tudi s šolami v naravi, hkrati čez vso zimo napovedujejo okoli 50 dogodkov, od tega veliko glasbenih koncertov.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *