21:25, ned, 28. Apr

Na Lentu bodo potrgali najstarejšo trto





Z 28. slovesno trgatvijo stare trte na Lentu se bo v Mariboru danes zaključil tradicionalni, že 14. vinsko-kulinarični festival Stare trte. Pri izvedbi številnih dogodkov je sodelovalo več sto ljudi iz različnih društev, kot vselej pa se je začel z jubilejnim 30. splavarskim krstom.

Stara trta

Stara trta v Mariboru je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi. S starostjo preko 400 let je vpisana v Guinessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Od 35 do 55 kilogramov simboličnega letnega pridelka ustekleničijo in uporabijo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Po besedah mestnega viničarja Staneta Kocutarja je bila trta letos deležna več dežja kot sonca, kar se ji nekoliko pozna. Kljub temu, da je bil letnik malo manj zgoden kot v minulih letih, je po njegovem vseeno eden od povsem običajnih.

Sicer pa si v štajerski prestolnici že nekaj let neuspešno prizadevajo, da bi Staro trto uvrstili na Unescov seznam svetovne dediščine. Tudi lanski zadnji poskus se je izjalovil, saj glavna mariborska turistična znamenitost naj ne bi ustrezala kriterijem naravne dediščine.

V okviru festivala je tudi letos vse od 19. septembra potekal bogat kulturni in vinski program. Večina prireditev se je odvijala pred in v Hiši Stare trte na Lentu, veliko pozornost pa so organizatorji letos namenili tudi otroškemu programu in športnim aktivnostim, kot sta kolesarjenje in pohodništvo po vinorodnih gričih. Za veselje v Mariboru je poskrbelo tudi vnovično odprtje stare Vinagove vinske kleti v središču mesta.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.