00:06, pon, 29. Apr

Na Lentu in Piramidi zaropotala klopotca





V pozdrav prihajajočemu že 15. festivalu Stare trte so danes malečniški brači pred Hišo Stare trte na mariborskem Lentu že tradicionalno postavili klopotec. To je njihovo vsakoletno darilo, saj jim že leta pripada čast slovesnega obiranja grozdja najstarejše trte na svetu. Tako kot lani je letos drugič zapored klopotec zaropotal tudi na Piramidi.

Stara trta v Mariboru

Klopotec je kot simbol štajerskega vinogradništva prevzel gospodar Stare trte, mariborski župan Andrej Fištravec v družbi mariborske vinske kraljice. Kot je dejal, pričakuje mnogo boljši pridelek od lanskega, posebej pa je pozdravil predstavnike vinogradniške zadruge, ki je po stečaju Vinaga nedavno v dolgoročni najem prevzela mestne vinograde na Piramidi.

“Na vrhu grička so med drugim postavili okrepčevalnico, še ena je na poti do Piramide, tako da ta res postaja del turistične ponudbe mesta. Gre za dobro zgodbo, v kateri je javni sektor oziroma občina našla skupni interes z zasebno iniciativo,” je dejal mariborski župan.

Prireditev postavitve klopotca sicer vsako leto predstavlja simbolični pozdrav jeseni in prihajajočemu festivalu Stare trte, ki se bo na Lentu letos odvijal kar od 4. oktobra do martinovega 11. novembra. Enega od vrhuncev festivala bo predstavljala že slovesna trgatev Stare trte na prvi dan dogajanja.

Stara trta v Mariboru je najstarejši živi primerek žlahtne vinske trte, ki še rodi. S starostjo preko 400 let je vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov kot najstarejša trta na svetu. Od 35 do 55 kilogramov simboličnega letnega pridelka ustekleničijo in uporabijo za protokolarno darilo. Letno napolnijo največ sto stekleničk.

Kot je danes povedal mestni viničar Stane Kocutar, je letošnja letina zelo lepa. Grozdov je morda nekoliko manj kot lani, a morda po teži vendarle ne bo kakšnega bistvenega odstopanja. “Ker bo trgatev letos prvo soboto v oktobru, imamo še dober mesec dni časa, v tem času pa bo imelo pomembno vlogo tudi listje, ki ščiti pridelek pred močnim soncem,” je dejal Kocutar.

Mestni viničar torej računa na nadpovprečno kakovosten pridelek za žametno črnino, saj meni, da se jim v času do trgatve ne more zgoditi nič več takega, kar bi njihova pričakovanja ogrozilo. Kocutar je ob tem spomnil še na jubilejnih 25 let, od kar je Maribor prvo cepljenko podaril kakšnemu od drugih mest, ta je takrat potovala v Ljubljano.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.