01:18, pon, 24. Jun

Na mariborskem območju zaenkrat zdaj brez težav zaradi Drave

Na širšem mariborskem območju za zdaj povišan pretok reke Drave ne povzroča težav, čeprav so že zgodaj zjutraj pred morebitno nevarnostjo opozorile sirene na območju Melja ter v občinah Duplek in Starše. Kot je povedal Rudolf Golob iz mariborske izpostave uprave za zaščito in reševanje, se Drava v manjšem obsegu razliva na običajnih mestih.

drava, dem, reka, nivo vode, strugaPo besedah Goloba so alarm sprožili zato, da bi na povišanje Drave opozorili prebivalstvo ob reki, vendar ta za zdaj ne ogroža imetja ljudi. Še najbolj ogrožen je trenutno eden od objektov v Trčovi, saj vodi manjka še okoli tri četrt metra do praga delavnice, tako da ne gre za stanovanjski objekt.

“Pretok na tem območju je trenutno ustaljen nekje okoli 1150 kubičnih metrov na sekundo in čeprav se lahko pretoki hitro obrnejo, je zdaj pretok že nekaj časa približno enak, zato ne pričakujemo, da bi se zelo ekstremno zviševal,” je povedal Golob in dodal, da ves čas sledijo informacijam Dravskih elektrarn Maribor (DEM).

Na območju Podravja je sicer po podatkih DEM trenutno najvišji pretok pri hidroelektrarni Fala, in sicer 1569 kubičnih metrov na sekundo, na Mariborskem Otoku 1376, na jezu Melje pa 1151 kubičnih metrov na sekundo.

V spodnjem toku Drave so prav tako že zjutraj sprožili sirene v občinah Ptuj, Markovci, Cirkulane, Videm, Zavrč, Hajdina, Gorišnica, Ormož in Središče ob Dravi. Trenutno največji pretok beležijo na Zlatoličju, in sicer 1538, pod jezerom v Markovcih 850, v Forminu pa 1323 kubičnih metrov na sekundo.

Po zadnjem opozorilu hidrologov Arsa je trenutna napoved pretoka Drave iz Avstrije za danes do 19. ure 1350 kubičnih metrov na sekundo, do konca dneva pa 1200 kubičnih metrov na sekundo. V spodnjem toku se pretok Drave zaradi lokalnih dotokov lahko poveča še za okoli 150 kubičnih metrov na sekundo.
Vir:STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.