03:59, sob, 18. Maj

Na mariborski železniški postaji izposoja električnih vozil





Na glavni železniški postaji v Mariboru so danes odprli javno polnilnico za električna vozila, kar je še eden ukrepov za spodbujanje uporabe javnega potniškega prometa in okolju prijaznejših vozil. Prav tako so zagnali pilotni projekt za skupno uporabo električnih vozil (t.i. Car-sharing), v okviru katerega je možna izposoja električnih vozil.

Železniška postaja maribor

Pri omenjeni polnilnici za električna vozila so na voljo trije električni avtomobili, dva električna skuterja in en avtomobil na CNG plin, ki si jih lahko uporabnik s pomočjo aplikacije na mobilnem telefonu rezervira in izposodi.

Po besedah Tea Bunte iz zavoda Zadihaj so cene najema zelo ugodne. “Za najem avtomobila je treba odšteti evro in pol na uro in okoli 15 centov na kilometer. To pomeni, da bi te nakupi oziroma pohod po opravkih, ki vzame nekaj ur in nekaj deset kilometrov, stal od tri do pet evrov,” je povedal. “Ideja je v tem, da lahko, kadarkoli potrebuješ vozilo, v svoji bližini najdeš primerno vozilo, opraviš, kar je potrebno, in vozilo vrneš,” je dodal.

Gre za pilotni projekt, ki ga zavod Zadihaj, Mobilnostni center Maribor, Slovenska zveza za javno zdravje, okolje in tobačno kontrolo ter Mariborska kolesarska mreža pripravljajo skupaj s podjetjema TTD sistemi in Avtoelektrika Črnuče.

Pilotni projekt je tudi javna polnilnica za električna vozila, ki jo želijo postaviti še pri drugih železniških postajah v Sloveniji. Ideja je približati voznikom osebnih avtomobilov vožnjo z vlakom in električna vozila, glede katerih kroži v javnosti po besedah Bunte veliko napačnih predstav.

Nedaleč stran od glavne železniške postaje v Mariboru deluje mobilnostni center, ki je prvi tovrstni center v Sloveniji. Zajema točko z vsemi potrebnimi informacijami za kolesarje, delavnico za servis in izposojo koles ter polnilnico za invalidske vozičke in električna kolesa.

Mestna občina Maribor po besedah župana Andreja Fištravca načrtuje tudi vzpostavitev izposojevalne mreže koles po mestu, že letos pa so zagotovljena sredstva v občinskem proračunu za povezavo vseh krajevnih skupnosti s kolesarsko stezo. Letos je načrtovan tudi nakup novih avtobusov mestnega potniškega prometa, ki jih bosta poganjala plin in elektrika.

Vir: STA

Slika je simbolična

Druge novice

Comment

  • prfarc

    28 marca, 2014

    To je pa ena boljših potez,ki ste jih štajerci naredili v zadnjih letih,upam samo,da ne bodo te cene po poskusnem obdobju odletele v nebo,ter da se bo ;vsaj po tem;zgledovala tudi prestolnica,ter vsekakor turistična obala!

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.