01:30, sob, 2. Mar

Na MO Maribor vnovič denarne težave – zmanjkalo sredstev za kulturo

Kalvarija mariborskih kulturnikov in kulturnic se kljub dogovorom, ki so bili sklenjeni junija ob napovedanih drastičnih rezih v javna sredstva za kulturo nadaljuje.

Regijski odbor sindikata kulturnih delavcev Zasuk – Podravje in KNVOSUK – kolegij nevladnih organizacij in samostojnih kulturnih ustvarjalcev, ki delujejo v Mariboru sta javnosti poslala sporočilo, kjer zaskrbljeno sporočajo: “Predstavniki in predstavnice nevladnih in drugih organizacij s področja kulture in umetnosti nas zaskrbljeni obveščajo, da že več kot teden dni zamuja izplačilo zadnjega obroka programskih sredstev s strani Mestne občine Maribor. Z Urada za kulturo in mladino so dobili zaskrbljujoč neuraden odgovor, da mariborska občina sredstev za to nima, uradnega odgovora na poizvedovanje pri županu, vodji občinske uprave in vodji Urada za kulturo in mladino pa kolegij nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev s področja umetnosti in kulture ni dobil.”

Strah pred neplačevanjem obveznosti Mestne občine Maribor se tako znova širi, ogroženi so številni kulturni programi, zamujajo izplačila izvajalcem in izvajalkam ter plačila stroškov za že izvedene dejavnosti, ki so bile pogodbeno potrjene s strani občine.

V sporočilu za javnost se sprašujejo kako je možno, da sredstev znova ni, če je bil nedavno potrjen rebalans proračuna MOM za letošnje leto, ki ne predvideva rezov na tem področju?

V zadnjih dneh jih je negativno presenetil tudi drastičen rez v občinsko sofinanciranje javnih del, ki predstavljajo pomemben korektiv za profesionalno delovanje nevladnih organizacij s področja umetnosti in kulture. Letos naj bi bila tako sofinancirana le 4 javna dela v celotnem kulturnem sektorju, kar je bistveno premalo glede na potrebe, sporočajo.

“Nedopustno je, da mariborska občina ne izpolnjuje svojih pogodbenih obveznosti in da znova v nemogoč položaj postavlja ljudi, ki v že tako podhranjenem sektorju ustvarjajo nadpovprečno veliko kakovostnih kulturnih in umetniških vsebin. Občinsko vodstvo zato pozivamo, da nemudoma izplača vse dolgove in da poskrbi za redna plačila tudi v prihodnje, če pa to ni zmožno, naj odstopi, saj očitno ni sposobno opravljati svoje osnovne naloge – zagotavljanja likvidnosti mariborske občine,” še navedejo.

Na žalost ugotavljajo, da se nove kršitve pogodbenih obveznost in rezi v javna sredstva, namenjena kulturi, dogajajo prav v času, ko v sodelovanju z Uradom za kulturo in mladino prihaja do pomembnih premikov naprej: “Po več kot letu dni je končno znova objavljen osnutek strategije za razvoj kulture, ki naj bi določal smernice in prioritete sektorja v prihodnjem obdobju. Še posebej pa pozdravljamo, da je bil razpis za programska sredstva po več letih opozarjanja in borbe končno objavljen pravočasno.”

Eno leto usklajevanja 

Sprašujejo se, kako se bodo kulturniki in kulturnice v znova izjemno kratkem roku za javno razpravo odzvali na osnutek strategije; spomnijo, da je urad za njegovo uskladitev potreboval eno leto, pri čemer so jo izvajali ljudje na javnih plačah: “Hkrati se sprašujemo kako bodo izpolnjevali in izvajali kulturne programe, če ne dobijo pogodbenih sredstev za delovanje in če izgubljajo podporo javnih delavcev in delavk. Tako še enkrat opozarjamo, da občina in javno podprta kultura ter umetnost ne smeta biti predmet neoliberalnih špekulacij in likvidnostnih preigravanj, temveč potrebujeta stabilno in spodbudno okolje za svoje delovanje in razvoj.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *