00:25, tor, 30. Apr

Na Muti oživljali s pomočjo avtomatskega defibrilatorja





Včeraj so na Muti priredili brezplačni tečaj temeljnih postopkov oživljanja, ter uporabe avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

Predvsem pomembno je, da se v vsaki občini nahaja AED, do katerega lahko dostopa vsak. To veliko krat pomeni, da lahko svojci pomagajo obolelemu sami, pred prihodom nujne pomoči in s tem, olajšajo delo ekipi medicinske pomoči, ter obolelemu povečajo možnost za preživetje. V lanskem letu so na Muti uporabo defibrilatorja beležili sedem krat, od tega enkrat uspešno.” V naši občini imamo štiri, na Zgornji Muti, Spodnji Muti ter pa Gortinji, v lanskem letu pa je občina investira še v nakup dodatnega za prostovoljno gasilsko društvo,” pa je povedal župan Mirko Vošner.

oživljanje z uporabo defibrilatorja na Muti

 

Kot so povedali je najbogostejši vzrok, pri katerem tudi najpogosteje uporabljajo AED,  srčni infarkt. Pomembno je, da pomoč nudimo v naslednjih korakih:

  1. varen pristop,
  2. preveri odzivnost,
  3. pokliči pomoč,
  4. odpri dihalno pot,
  5. preveri dihanje,
  6. pokliči 112,
  7. 30 stisov prsnega koša,
  8. 2 vpiha.

Pri tem upoštevajte, da je ključnega pomena masaža srca, pri kateri sledi 30 “stisov” prstnega koša, nato 2 vpiha. Pomembno je, da masažo izvajamo kontinoirano, do opozorila AED oz. prihoda nujne medicinske pomoči.  Tega se zavedajo tudi občani Mute. “Nikoli ne veš kdaj lahko prideš v situacijo, ko to znanje potrebuješ in lahko s tem nekomu rešiš življenje” je dodal udeleženec tečaja.



 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.