05:20, sob, 20. Apr

Na Osankarici obeležili 77. obletnico poslednjega boja Pohorskega bataljona





Pri Treh žebljih na Osankarici so obeležili 77. obletnico zadnjega boja Pohorskega bataljona. Slavnostni govornik na slovesnosti, s katero se je več sto udeležencev znova spomnilo krvavih dogodkov v drugi svetovni vojni, je bil minister za izobraževanje Jernej Pikalo. Dogodek je zaznamovala tudi aretacija Andreja Šiška in prihod Štajerske varde.

20200104_114540

Pikalo je poudaril, da je prav na temeljih antifašističnega boja bila zgrajena samostojna Slovenija, njegov rezultat je tudi povezovanje evropskih držav na naddržavni ravni v Evropsko unijo, v mirovni projekt, ki je nekdanje sovražnike zavezal k sodelovanju, solidarnosti, medsebojnemu razumevanju, kulturnemu prelivanju in oplemenitenju.

“Z dvema svetovnima vojnama in eno veliko gospodarsko krizo med obema vojnama smo na evropskem kontinentu spoznali, da smo drug proti drugemu nič, drug z drugim smo lahko vse. Slovenija mora pri tem ohranjati jedrno vlogo dogajanja v EU, ker je to njena življenjska priložnost in nujnost,” je dejal Pikalo.

photski bataljon

Tudi letošnje prireditve so se udeležili številni visoki predstavniki države, med njimi predsednik republike Borut Pahor in predsednik državnega zbora Dejan Židan, ki sta, tako kot drugi predstavniki javnega in političnega življenja, položila vence pred spominsko obeležje padlim borcem Pohorskega bataljona.

Med temi so bili tudi župani in drugi predstavniki vseh šestih občin, ki gostijo slovesnost, Mestne občine Maribor ter občin Ptuj, Ruše, Zreče, Oplotnica, Slovenske Konjice in Slovenska Bistrica.

20200104_111354(0)

Dogodek je nekoliko zasenčil prihod skupine uniformirancev, predstavnikov tako imenovane Štajerske varde, ki so sicer mirno spremljali slovesnost ter nekajkrat zavpili “Smrt fašizmu, svoboda narodu”. Še pred tem je policija prijela njihovega vodjo Andreja Šiška in ga odpeljala na prestajanje zaporne kazni.

Pohorski bataljon je bil ustanovljen 11. septembra 1942 v Dobrovljah na Pohorju. V začetku je štel 90 borcev, poveljeval pa mu je Rudolf Mede. Bataljon je izvedel številne akcije, 21. decembra 1942 pa se je premaknil proti Osankarici, kjer si je uredil zimski tabor.

Prve dni leta 1943 so nemške sile odkrile partizanski tabor, 8. januarja pa ga je obkolilo okoli 2000 nemških vojakov. V boju je življenje izgubilo 69 borcev bataljona.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.