15:22, sre, 26. Jun

Na paradi ob kraljevem rojstnem dnevu v Londonu tudi princesa Kate





V Londonu se bo danes odvila tradicionalna parada v počastitev rojstnega dne kralja Karla III. Veliko oči je ob tej priložnosti usmerjenih v princeso Kate, ki je v petek potrdila svojo udeležbo in s tem prvi javni nastop po diagnozi raka v začetku leta.

Parada, t. i. pozdrav zastavi, je do potankosti načrtovan dogodek na ulicah prestolnice, ki sega več kot dve stoletji v preteklost.

Vojaška povorka pri Buckinghamski palači krene po bližnjih ulicah, kjer bo kralj Karel III. med drugim pregledal vojaške čete. Letos bo to za razliko od predhodnega leta opravil kar iz kočije in ne iz sedla.

V povorki med drugim sodelujejo trije od petih vojaških konjev, ki so se aprila pognali po ulicah osrednjega Londona, ko jih je prestrašil hrup gradbenih del.

Ob številnih podpornikih monarhije in navdušencih nad kraljevo družino se danes v Londonu zbirajo tudi protestniki iz vrst proti monarhiji usmerjene skupine Republika. Dogajanje spremlja okrepljena varnost.

Veliko oči je usmerjenih v soprogo prestolonaslednika Williama, princeso Kate, ki je v petek potrdila svojo udeležbo. Gre za njen prvi dogodek v javnosti od decembra lani in razkritju marca, da zaradi raka, ki so ji ga odkrili med operacijo, prejema kemoterapijo.

V petek je sporočila, da njeno zdravljenje poteka dobro, naj pa bi trajalo še več mesecev. “Veselim se kraljeve rojstnodnevne parade ta konec tedna s svojo družino in upam, da se bom lahko poleti udeležila nekaj javnih obveznosti, obenem pa se zavedam, da še nisem izven nevarnosti,” je zapisala.

Danes bo skupaj z otroki, desetletnim Georgem, devetletno Charlotte in šestletnim Louisom v kočiji prepotovala del poti parade. To si bodo nato še ogledali, na koncu pa zbrane pozdravili z balkona Buckinghamske palače.

Za rakom je zbolel tudi Karel III., a so mu aprila zdravniki dali zeleno luč za vrnitev k javnim obveznostim.

Kralj je sicer 75. rojstni dan imel novembra, a tradicija uradnega praznovanja junija sega do kralja Jurija II. v leto 1748, ko je želel dan praznovati v lepšem vremenu, kot je običajno bilo za njegov oktobrski rojstni dan.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.