16:34, pon, 29. Apr

Na predobravnavnem naroku spet o prisluhih





Na Okrožnem sodišču v Mariboru se tudi danes ni zaključil predobravnavni narok za obtožene prirejanja razpisa za dozidavo mariborskega zdravstvenega doma, ki se je začel januarja. Beseda je med drugim ponovno tekla o domnevni spornosti telefonskih prisluhov kot dokaznega gradiva.

Zdravstveni dom Maribor

Na zatožni klopi so nekdanji podžupan Maribora Andrej Verlič, direktor mariborskega zdravstvenega doma Jernej Završnik in nekdanji direktor Konstruktorja Marjan Pinter. Tožilstvo je obtožnico proti trojici vložilo zaradi suma storitve kaznivih dejanj sprejemanja oziroma dajanja koristi za nezakonito posredovanje ter zlorabe uradnega položaja ali uradnih pravic.

Verlič naj bi od decembra 2009 do sredine 2010 kot tedanji podžupan, pristojen za področje družbenih dejavnosti, posredoval pri Završniku, da je razveljavil razpis za adaptacijo in nadzidavo zdravstvenega doma in razpisne pogoje prilagodil mariborskim gradbenim podjetjem. Posel je dobil Konstruktor, ki naj bi v zameno za posredovanje namenil Verličevemu Hokejsko-drsalnemu klubu Maribor za okoli 25.000 evrov koristi. Vsi trije obtoženi krivdo zanikajo.

Na današnjem naroku za morebitno izločitev dokazov je pričal kriminalist Zlatko Krajnc s Policijske uprave Maribor, ki je bil operativni vodja predkazenskega postopka, ki je zajemal tudi prisluhe telefonskim pogovorom. Prav slednji so po prepričanju obrambe obtoženih sporni, zato se jih ne bi smelo upoštevati kot dokazno gradivo. Kot je izpostavil odvetnik Andrej Ketiš, kaznivo dejanje, ki se očita Završniku, ne sodi med dejanja, za katera zakonodaja dovoljuje prisluhe.

Kriminalist je pojasnil, da so za vse prisluhe imeli ustrezne sodniške odredbe in da je postopek tekel po ustaljenem režimu v sodelovanju s telefonskim operaterjem. Poudaril je, da policija ni zadrževala izsledkov prisluhov, ampak jih je skupaj s kazensko ovadbo predala tožilstvu. Prav tako je priznal, da omenjena trojica ni bila prva tarča preiskave, ampak se je tekom preiskave zoper Vinka Merca in ostale pokazalo, da tudi zanje obstaja sum kaznivega dejanja. Točno kdaj so ti trije postali osumljenci, ni povedal, prav tako ni želel izdati, ali so v postopku sodelovali tudi informatorji.

Obtožnica je rezultat prisluškovanja telefonskim pogovorom nekoč najvplivnejšim v mariborskem županstvu. Verlič, dolgoletni član LDS, trenutno pa mestni svetnik Ekipe za Maribor, je bil pridržan v veliki kriminalistični akciji maja 2011, ko so policisti pridržali tudi tedanjega župana Franca Kanglerja.

Verlič je danes poudaril, da v nobenem od prisluhov ni našel nobenega dokaza, ki bi upravičeval začetek kazenskega postopka zoper njega. Prepričan je, da se je v tem postopku znašel, ker je bil “pač sodelavec nekoga”.

Obramba je poleg izločitve vrste dokazov danes predlagala med drugim tudi poizvedbo o certificiranosti prisluškovalnih naprav in možnosti prirejanja prisluhov.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.